Annons

Iphone 12, Iphone 12 Mini, Iphone 12 Pro och Pro Max

Fyra nya Iphone 12 – här är allt från Apples Iphone-lansering

Iphone 12
Iphone 12

Här är alla nya Iphone-modeller samlade.

Publicerad Uppdaterad

Apple har lanserat nya Iphone 12-serien och här hittar du sammanfattning av alla nyheter.

Läs mer om Iphone 12 och Iphone 12 Mini här.

Allt om Iphone 12 Pro och Iphone 12 Pro max hittar du här.

Här är Iphone 12 och Iphone 12 Mini 

Det var föredetta Ericsson-chefen Hans Vestberg, numera chef på amerikanska operatören Verizon, som fick fördjupa sig i det faktum att nya Iphone 12 har stöd för 5G med exempel som snabb nedladdning, bra spelprestanda med snabba responstider och så vidare.  Alla Iphone-modeller som släpps idag har 5G-stöd. Iphone 12 har aluminiumram och precis den mer kantiga design som det ryktats om i förhand. Iphone 12 är tunnare än föregångaren och även lättare och mindre i formatet. Skärmen som är av Oled-typ har en högre upplösning än tidigare Iphone 11. En tåligare skärm med den nya tekniken Ceramic Shield ska göra skärmen fyra gånger mer tålig än föregångaren. 

Snabb processor, snabb uppkoppling

När det gäller 5G säger Apple att de testat Iphone 12 i 100 olika 5G-nät världen över och som mest nått upp i 3,5 gigabit per sekund. Samtidigt använder telefonen Apples A14 Bionic-chipp, samma som vi såg i Apples nyligen lanserade Ipad Air. Chippet är baserat på 5 nanometer-teknik och ökar prestandan i flera aspekter jämfört med dagens Iphone 11-serie.

Kamerorna i Iphone 12 är två till antalet och du får både huvudkamera och en vidvinkel. Till skillnad från tidigare så har alla tre kamerorna, de två bak såväl som selfiekameran, stöd för nattläge, så bilder i mörker ska bli betydligt bättre än tidigare. Dessutom adderar Apple funktion för Timelapse som ska fungera även i mörker.

Magsafe – magneter för tillbehör

I Iphone 12 sitter en ring av magneter som ska förbättra upplevelsen av såväl tillbehör som trådlös laddning. Magneterna gör att en trådlös laddare med Magsafe-stöd ser till att laddaren är exakt placerad för mest effektiva laddning. Annars kan ju tådlösa laddare halka lite fel och därför ge ineffektiv laddning som går långsammare. Magsafe ska även stödjas av andra tillbehör som hållare och fodral. Angående laddning avstår även Apple från att skicka med laddare och hörlurar med Iphone 12, vilket man gör för att spara på miljön.  

Dessutom släpper Apple Iphone 12 Mini med funktionerna från Iphone 12, men i ett mindre format. 5,4 tums skärm i ett format som är mindre än den tidigare 4,7-tumsmodellen tack vare mindre kanter runt skärmen.

Iphone 12 Pro och Iphone 12 Pro Max

Med Iphone 12 Pro får du istället för aluminium en ram i rostfritt stål. Iphone 12 Pro har en skärm på 6,1 tum och Iphone 12 Pro Max får en skärm på 6,7 tum men trots att skärmarna är lite större ska formatet på telefonerna bara vara något större än tidigare tack vare tunnare kanter runt skärmarna. En rad olika förbättringar kommer till kamerorna i Pro-modellerna. Här finns tre kameror på baksidan och dessutom Lidar, förbättrad funktion för AR alltså som vi såg redan i Ipad Pro. I Iphone 12 Pro får du optisk zoom på 2 gånger medan Iphone 12 Pro Max har en optisk zoom på 2,5 gånger och desutom är utrustad med fler kamerafunktioner. Här finns till exempel en ny större kamerasensor som ger bättre bilder i sämre ljus. 

Kamerorna i Iphone 12 Pro och pro Max kan dessutom spela in video i Dolby Vison HDR i 4K upp till 60 bilder per sekund.

Homepod Mini – kommer inte till Sverige

En liten, mindre version av Apples högtalare Homepod är det första vi fick se. Apples första, större högtalare Homepod har ännu inte lanserats i Sverige. Med Homepod Mini hävdar Apple att man satsat mycket på ljudkvaliteten. Högtalaren är klädd i ett nät och enligt Apple själva ska ljudet vara ovanligt bra sett till högtalarens storlek. Du ska även kunna koppla samman flera högtalare och två högtalare som står nära varandra kopplas automatiskt som ett stereopar. När du håller en Iphone nära högtalaren får du visuella effekter och vibrationer. Senare i år lovar Apple att en uppdatering ska göra upplevelsen när du väljer att skicka musik från telefonen till högtalaren ännu bättre. Toppen på Homepod Mini är lysande i olika färger, som Siri-ikonen i Iphone och kan visa olika animationer för att visualisera när något sker. Givetvis har högtalaren Siri och röstigenkänningen gör att Siri i högtalaren kan höra skillnad på olika familjemedlemmar. Har du flera Homepod-högtalare kan de användas tillsammans med Iphone som en form av kommunikationsradio i hemmet. Högtalaren finns i vitt och grått, släpps 6 november och kostar 99 dollar. Ännu inga uppgifter om den släpps utanför USA.