Kommunicera via rymden

Galaxy S24 kan få satellituppkoppling

Samsungs Galaxy S23-modeller fick aldrig den spekulerade satellitkommunikationen, men man verkar göra ett nytt försök med Galaxy S24.

Det är i en intervju med publikationen Yonhap News som Lee Jong-ho, minister vid departementet för vetenskap och ICT i Sydkorea, säger att inhemska mobiltillverkare förväntas lansera en tjänst som möjliggör dataöverföring mellan 5G-mobiler och satelliter nästa år. Samsungs nämns visserligen inte vid namn, men då Samsung anses vara den enda stora mobiltillverkaren i Sydkorea anses det vara det företaget som åsyftas.

Qualcomms Snapdragon 8 Gen 2, som används i årets modeller av Samsungs flaggskeppsmobiler, kan ansluta till LEO-satelliter (Low Earth Orbit) för nödsamtal och meddelandetjänster, även att mobilerna saknar den kapaciteten. Samsung förklarade tidigare i år att man anser att ekosystemet för satellitanslutning inte är tillräckligt bra ännu, och att man väntar på att ekosystemet förbättras innan man lanserar den nya funktionen.

Galaxy S24-modellerna förväntas använda Snapdragon 8 Gen 3 som förväntas ha förbättrade möjligheter för satellitkommunikation jämfört med den nuvarande Gen 2. Även spekulationerna om att Samsung skulle gå tillbaka till att använda Exynos i en del områden skulle inte innebära något problem för satellitkommunikation, Samsung har utvecklat den tekniken för sin Exynos 2400-krets.