Smartare i luften

Google patenterar nytt flygplansläge

En ny variant av flygplansläge kan komma att göra mobilhanteringen på flygplatser och flygplan både bättre och enklare.

Publicerad Uppdaterad

Ett nytt patent som har dykt upp kan innebära att Google kommer att förändra hur våra mobiler uppträder när vi befinner oss på ett flygplan eller på en flygplats. Patentet beskriver en ny teknik som automatiskt ska upptäcka när användaren befinner sig på ett flygplan och då på egen hand växla till en ny typ av flygplansläge kallat "connected flight mode" och därmed göra ändringar i enhetens trådlösa inställningar.

Tekniken gör att enheten kommer att kunna använda Wi-Fi- och Bluetooth-anslutningar, vilka vanligtvis stängs av i flygplansläget tillsammans med användarens mobilanslutning. Läget kommer också att konfigurera Wi-Fi-inställningarna så att de passar för den specifika typ av anslutning som flygplan accepterar.

Det nya flygplansläget ska också vara gjort för att spara ström och kan stänga av anslutningar för att spara batteri, till exempel om anslutningen blir för dålig. Connected flight mode kommer även att stänga av funktioner som automatisk säkerhetskopiering och uppdatering av appar.

När enheten inte längre identifierar att användaren befinner sig ombord på ett flygplan återgår inställningarna automatiskt till det normala och återställer alla anslutningar och appbeteenden.

Google har inte själva sagt något om Connected flight mode, och eftersom det för tillfället enbart handlar om ett patent är det inte säkert att det kommer att resultera i något konkret.