1
1
https://www.mobil.se/nyheter/google-pixel-fold-google-satsar-pa-vikbart
573768
Nyheter
falskt
Kommer inte till Sverige

Google Pixel Fold – Google satsar på vikbart

● BILDSPEL
Google Pixel Fold är en direkt konkurrent till Samsung Galaxy Z Fold – men den kommer inte till Sverige.

Google Pixel Fold kommer att få begränsad distribution i fyra länder, USA, Storbritannien, Tyskland och Japan. Det betyder att den som vill ha ett exemplar i Sverige trots allt inte behöver åka så långt, och den lär finnas att köpa i webbshopar som säljer över hela EU. Prislappen är dock saftig, 1900 euro med 256 GB lagring (den finns även med 512 GB), vilket motsvarar 21 300 svenska kronor.

Formatet känns igen. Telefonen har när den är uppfälld en vikbar skärm på 7,6 tum, vilket är samma mått som skärmen på Samsung Galaxy Z Fold 4. Uppdateringsfrekvensen är 120 Hz. På samma sätt som Galaxy Z Fold 4 har telefonen också en stor yttre skärm på 5,8 tum som kan användas när mobilen är hopfälld. Den inre skärmen är av vikbart glas och den yttre är skyddad med Gorilla Glass victus. Pixel Fold är vattentät enligt IPx8, vilket ska tolkas som att Google däremot inte ger några garantier att den tål damm eller sand.

Däremot hävdar Google att Pixel Fold när den är utfälld blir den tunnaste vikbara mobilen på marknaden, med 5,8 mm är den en halv millimeter tunnare än Samsung Galaxy Z Fold 4. Gångjärnet är också enligt Google det mest tåliga på någon vikbar.

Formatet på skärmen är alltså mer fyrkantigt än på både mobiler och surfplattor, och Google har därför optimerat över 50 av sina appar och tredjepartstjänster som Spotify och Netflix för att deras appar ska utnyttja skärmformatet på Pixel Fold optimalt.

Kamerauppsättningen är ungefär densamma som i Pixel 7 Pro, och är enligt Google den bästa du kan hitta i en vikbar mobil. Det innebär bland annat en huvudkamera på 48 megapixel och separata kameror för vidvinkel och 5x optisk zoom, och möjlighet till astrofotografering. Mobilen kan användas i halvt hopvikt läge och då kan den fungera som sitt eget stativ för fotografering.

Bland de särskilda Googlefunktioner som Pixel Fold har märks bland annat simultanöversättning till både ljud och text. Eftersom enheten har skärm på bägge sidor kan du hålla upp den medan du talar och den du talar med kan då både höra och läsa det du säger översatt. Men det fungerar förstås bara på ett fåtal språk än så länge, och liksom andra röstrelaterade funktioner i Pixel-serien finns den ännu inte på svenska. För en svensk kan ju även simultanöversättning från engelska vara användbart.