Home-familjen kan utökas

Google sägs ha egen AI-högtalare med bildskärm på gång

Google har redan lanserat en plattform som medger skärmförsedda AI-högtalare med Google Assistant från tredjepartstillverkare. Nu påstås it-jätten dessutom ha en egenproducerad variant på temat under utveckling.

Publicerad Uppdaterad

Den stora AI-högtalarkampen rasar för fullt, och i nuläget är det i princip två jättar som slåss om lejonparten av kunderna, nämligen Amazon och Google. Amazon har sina Echo-enheter och Google har sina Home-enheter. Det finns förvisso en massa tredjepartstillverkare som har implementerat de respektive assistenterna Alexa och Google Assistant i sina produkter också, men den egentillverkade hårdvaran tycks än så länge vara mest intressant för konsumenterna. I det ljuset är det förstås inte så konstigt att även Google vill ha en AI-högtalare med bildskärm som kan konkurrera med Amazons motsvarighet Echo Show. Just den saken ska också vara på gång, om man får tro färska rykten som nu börjat cirkulera. 

Ska släppas innan jul

Enligt uppgifterna, som kommer från källor i Asien, så ska Google satsa på att få ut produkten till julhandeln. Och man har satt siktet mycket högt. Inte mindre än 3 miljoner enheter ska levereras i en första omgång. Huruvida intresset verkligen är så stort kan man dock diskutera. Amazons Echo Show levererades inte i mer än 315 000 exemplar när den släpptes 2017, enligt siffror från analysfirman Canalys. Men möjligen har marknaden mognat något sedan dess. 

Tredjepartstillverkare hinner före

Google lanserade redan tidigare i år en plattform kallad Smart Display, som gör det möjligt för tredjepartstillverkare att bygga skärmförsedda AI-högtalare med Google Assistant integrerat. Flera stora tillverkare är med på det tåget, bland annat Lenovo och Sony, och flera av dem kan mycket väl hinna före Google med liknande produkter. I Sverige väntar AI-högtalarna fortfarande på sitt breda genomslag, men i och med att Google Assistant nu släppts på svenska så lär intresset sannolikt öka snabbt. 

Källa