https://www.mobil.se/nyheter/h-jdpunkterna-fr-n-apples-lansering
563514
Nyheter
Det lanserade Apple på WWDC 2017

Höjdpunkterna från Apples lansering

● BILDSPEL
Vi fick en smart musikhögtalare för hemmet, nya Ipads med datorlika funktioner mycket tack vare nyheter i Ios 11, samt mer. Läs allt sammanfattat här.

Efter en inledande film som tecknade en bild av hur en appfri värld skulle se ut tog Tim Cook plats på scenen och hälsade alla utvecklare välkomna.

 

Tim Cook hoppar över de vanliga uppdateringarna om affärerna generellt och berättade att de har 6 stora nyheter och börjar prata om tvOS och Apple TV. Amazon lägger till Amazon Prime Video till tvOS och Apple TV "senare under året". Vi ska få höra mycket mer om tvOS under året som kommer säger han.

Watch OS 4

Nyhet nummer 2 gäller WatchOS och Apple Watch. Nu kommer Watch Os 4. Det är tydligt att Siri blir smartare. Den nya Siri-urtavlan ska anpassa innehållet som visas baserat på vad Siri anser är viktigast just nu. Den baseras till exempel på vad den vet, som din kalender, plats, vanor och så vidare. Det kan även vara nyheter från Nyhetsappen eller bilder du tagit och vill minnas. Efter urtavlorna med Musse och Mimmi Pigg utökas utvalet nu även med figurer från Toy Story.

Aktivitets- och träningsapparna i klockan utvecklas med mer personliga träningsmål som baseras mer på dina personliga framgångar. De har även uppdaterat animationerna så att belöningarna har ett uppdaterat utseende liknande fyrverkerier. För den som tränar på gym finns det till exempel löpband som kan mäta mer data än Apple Watch kan och med ett samarbete med tillverkare av gymutrustning kan Apple Watch med Watch OS 4 synka information med gymmaskiner bara genom att lägga klockan mot maskinen. Den här tekniken ska finnas tillgänglig senare i år och de gymmaskintillverkare som är med ska representera 80 procent av den gymuttrustning som finns på världens gym. 

Detta är bara en del av nyheterna i WatchOS 4 och bland annat får vi även stöd så appar kan använda bluetooth från till exempel bluetoothsensorer på tennisrackets, hälsotillbehör eller surfbrädor, vilket var den typ av exempel vi fick. Urtavlorna där Siri presenterar relevant information antyder att Siri får en mer aktiv roll och utökade uppdrag här och i andra Apple-produkter som telefoner och högtalaren som lanserades. 

En utvecklarversion av Watch OS 4 släpps nu direkt och en färdig version släpps under hösten, någon mer exakt tid presenterades inte.

Mac OS

Mac och Mac OS får uppdateringar och är presentationens tredje nyhet av de sex, men vi fokuserar på det mobila. Bland nyheterna i MacOS och som även i praktiken kommer Ios tillgodo är förbättringar som sorterar bilder bättre i Bild-programmet och förbättrade möjligheter att identifiera ansikten i bilder. Safari i datorn blockerar autospelande musik och video samt förhindrar att du blir spårad av olika annonssystem som följer dig mellan olika sajter. Det blockerar inte annonser, men skyddar personliga integriteten. En intressant nyhet är även att Mac OS får utökat stöd för VR vilket antyder att Apple satsar mer på det området.

Utöver Mac OS i den nya verisonen som heter High Sierra släpptes även uppdaterade verisoner av stationära datorn Imac samt de bärbara datorerna Macbook och Macbook Pro. Vi fick även en förhandstitt på en ny kraftfull Imac Pro som kommer senare i år.

Ios 11

Nya Ios 11 innebär framförallt stora uppdateringar för Ipad med en apprad i botten på skärmen tydligt inspirerad av datorsystemet Mac OS. Vi har även utvecklad multitasking där man kan dra och släppa texter, bilder och länkar mellan olika applikationer. Kontrollcenter som du får fram genom att svepa från botten på skärmen är komprimerat och finns nu på en sida så du slipper svepa i sidled för att se allt.   

Bättre bilder, ny Appstore

Någon ny Iphone lanserades inte, men befintliga telefoner får tack vare Ios 11 nya fotofunktioner. Med levande bilder kan du skapa olika animeringar och liknande effekter av den korta film som spelas in till varje foto. Till exempel kan du göra loopar och du kan välja en annan huvudbild om du missade ögonblicket du vill fånga. En stor nyhet, kanske framförallt för apputvecklare är att Appstore får ett nytt utseende.  

Publik beta för konsumenter av Ios 11 kommer i slutet av juni. Man anmäler sig på beta.apple.com. Mer detaljer om Ios 11 hittar du i vår fördjupande nyhet om nyheterna här.  

Ipad - 10,5 tums Ipad Pro

Femte och näst sista är efter genomgången av Ios 11 är nya Ipad. Ipad Pro kom för 18 månader sedan med sin penna och stora skärm. 9,7-tumsmodellen är den mest populära av Ipad Pro-modellerna. Den nya har 10,5 tum stor skärm med tunnare kanter runt så att den inte blir så mycket större. Tangentbord i fullt format ska få plats virtuellt på skärmen liksom i det tangentbord du kan köpa till. Det ska lanseras i 30 olika språk direkt vid lansering. Största nyheten ska vara det som heter Promotion. Istället för att uppdatera skärmbilden 60 gånger per sekund uppdateras skärmen i Ipad Pro dubbelt så ofta, 120 gånger per sekund. Det ska göra att grafik visas bättre och pennan ska fungera bättre hävdar Apple. När man tittar på en stillbild eller annat mindre krävande så används dock dynamisk skärmuppdatering, dvs långsammare för att spara batteri.

A10X Fusion är systemchippet och det är en sexkärnig processor med en åttakärnig grafikprocessor. Batteritiden är 10 timmar och kameran är 12 megapixel, samma som sitter i Iphone 7. Nya Ipad Pro kommer i storlekarna 10,5 och 12,9 tum. De levereras under nästa vecka och får nya funktioner i Ios 11, de vi nämnt i den separata nyheten.

Homepod: Musik och smart högtalare i hemmet

Apple tycker de har en bra lösning för musik på språng med Iphone och Airpods, men nu är det dags för musik i hemmet. Konkurrent till Sonos, Amazon och andra alltså. En smart högtalare som enligt Apple även är väldigt bra på musik alltså.

Högtalaren släpps senare i år, men nu fick vi en förhandstitt. Det handlar om en högtalare som kombinerar Siri och möjligheten att få påminnelser och styra hemmet med möjligheten att spela och styra musik i hela hemmet. Läs mer om högtalaren Homepod i vår separata nyhet här.