https://www.mobil.se/nyheter/htc-u12-plus-lanserad
565337
18:9-skärm och kanttryck

HTC U12 Plus lanserad

[UPPDATERAD] HTC har nu officiellt visat upp sin nya toppmodell.

HTC U12 Plus heter HTC:s senaste toppmodell med chipsetet Snapdragon 845. Plus-tillägget i namnet sägs vara en markering att det inte kommer någon ny bättre version senare, och det finns alltså ingen U12 utan plus efter.

Telefonen har en 6 tum stor IPS-skärm med upplösningen 2880 x 1440 pixel, och telefonen har alltså inte hakat på trenden med sensorpanel som går in i skärmen. Det kan nog delvis bero på att den har dubbla selfiekameror för att kunna ta porträttbilder med oskarp bakgrund. Skärmen ska denna gången ha viss krökning på sidorna och man säger sig ha kapat ramarna ytterligare mot föregångaren.

När det gäller huvudkamerorna är även de dubbla, med en 12-megapixels vidvinkellins och en telelins med 2 gångers zoom och 16 megapixel. Kameran har optisk bildstabilisering, och enligt testföretaget DxOMark som precis publicerat testresultaten tangerar kameran med 103 poäng nästan Huawei P20 Pro som tills nu med 104 var den kamera som fått bäst resultat i DxOMarks tester.

Telefonen har 6 GB arbetsminne och 64 GB lagring, med plats för antingen minneskort eller ett andra sim-kort. En variant med 128 GB inbyggd lagring verkar inte komma till Sverige.

Precis som föregångaren U11 och den HTC-byggda Pixel 2 Plus har man funktionen edge sense där du kan trycka på telefonens kanter för att aktivera olika funktioner. Man ska ha utvecklat den funktionen så att telefonen nu kan känna av om du håller i den med vänster eller höger hand och anpassa telefonens enhandsfunktioner efter det. Du kan enkeltrycka, dubbeltrycka eller trycka länge på ramen för olika funktioner och genvägar. Den tryckkänsliga ramen används också för att se till att telefonens skärm inte släcks när du håller i den, och att skärmrotationen inte går igång om du läser på skärmen och lägger dig på sidan.

Faktum är att även de vanliga knapparna är en del av den tryckkänsliga ramen. Det vill säga att de är virtuella knappar som ger vibratorfeedback lite som hemknappen på Iphone. enligt HTC gör detta telefonen mer solid och hållbar.

Ett annat område som HTC lyfter fram är ljudet. Företaget har en lång tradition av exceptionellt högtalarljud, och enligt HTC är årets Boomsound-högtalare de bästa någonsin med klarare ljud och bättre bas. Hörlursuttaget har man skippat men liksom förra året skickar man med ett headset med USB-kontakt som ger aktiv brusreducering när de är anslutna till mobilen. Det är samma headset som följde med HTC U11. Vid videofilmning ska dessutom telefonen känna av varifrån ljudet som är i fokus kommer och förstärka det framför bakgrundsljud.

Telefonen har metallram och krökt glasbaksida liksom i stort sett alla årets toppmodeller, men HTC kan i alla fall hävda att det är alla andra som kopierat dem, eftersom det är ungefär samma design som på förra årets HTC U11. Krökningen gör att telefonen är tunnare på kanterna än dess tjockaste ställen. Trots glasbaksidan saknar telefonen trådlös laddning.

I Sverige kommer telefonen huvudsakligen att säljas i butik i färgen Ceramic Black. En riktigt läcker blå variant med genomskinligt skal där man ser en del av elektroniken kommer att kunna köpas via HTC:s webbutik.

- Konsumenterna väljer oftast de konservativa färgerna när de köper mobil, och vi fokuserar på en modell som vi vet säljer bra, men vi diskuterar fortfarande distributitionen av färgalternativen och baserat på feedbacken på den blå kan det hända att vi väljer att sälja den i butik i begränsad utgåva, till exempel exklusivt för en återförsäljare, säger Lars Toft på HTC Norden.

En röd färgvariant kommer det tredje kvartalet, men de två andra börjar säljas den 18 juni i Sverige, till ett rekommenderat pris på 8600 kronor.

Ämnen