För riktiga närbilder

Huawei patenterar mikroskopteknik

Att ta extrema närbilder har länge varit möjligt med mobilkameror, men Huawei kan ta det till en helt ny nivå.

Snart kan det bli möjligt att använda mobilkameran för att fotografera bakterier, i alla fall enligt ett patent som Huawei har tagit. I patentet beskriver företaget att tekniken bland annat ska kunna användas för att utvärdera renheten på föremål ner till en extremt liten nivå.

Först tar den vanliga kameran en bild av objektet som används för att identifiera vilken typ av objekt det är som fotograferas, till exempel mat, en kroppsdel eller en yta. Kameran växlar sedan över till mikroskopsensorn för att ta ytterligare en bild av samma objekt för att avslöja ytterligare information, som exempelvis mängden bakterier. Den kan även fotografera och analysera extremt detaljerade färganalyser och texturer.

Kameran utnyttjar även artificiell intelligens för att hjälpa till att identifiera exempelvis bakterier på ytan, och kan därefter redovisa mängd och vilken typ av bakterier det handlar om.

Det är inte känt när eller ens om tekniken kommer att använda si någon kommande mobil eftersom det än så länge enbart handlar om ett patent.