Årsrapport

Huawei rapporterar fördubblad vinst för 2023 – trots motgångar

Huawei har släppt sin finansiella årsrapport för 2023 och den visar en kraftigt ökad vinst jämfört med föregående år.

Det går bra för Huawei. Trots att mobilverksamheten mött en lång rad motgångar så visar årsrapporten positiva siffror. Konsumentdelen av bolaget, som ju förutom mobiler gör bland annat wearables, skärmar, headset och datorer visar ett resultat som enligt Huawei motsvarar förväntningarna. Där ökade intäkterna med 17,3 procent jämfört med året innan, som dock var ett ovanligt svagt år. Sett till geografiska områden är Kina bolagets klart största marknad och står för över hälften av Huaweis totala intäkter med Europa som  näst största marknad.

För en tid sedan lanserade Huawei, vars operativsystem Harmony OS kritiserades för att vara mer eller mindre en klon av Android, nya Harmony OS Next. Det systemet klipper banden till Android och är ett fristående system där Android-appar inte längre kan köras.

 Huawei säljer i dagsläget inte sina telefoner i Sverige, men i till exempel flera östeuropeiska länder säljs telefonerna fortfarande. Huawei överraskade världen och i synnerhet USA när de i september 2023 släppte Huawei Mate 60-serien med 5G-stöd och ett chip med 7 nanometersteknik trots restriktioner från USA:s sida.

Sett till affärsområden är det framförallt företagstjänster inom IT-infrastruktur och molntjänster som bidrar till resultatet.