Påstås ersätta olika bildelement

Huawei svarar om ”månläget” – anklagade för kamerafusk i P30 Pro

Många har låtit sig förföras av det till synes otroliga ”månläge” som Huaweis nya flaggskeppstelefon P30 Pro ståtar med, och som medger förhållandevis skarpa och fina bilder på månen. Men nu anklagas Huawei för att fuska med funktionen. Huawei förnekar dock fusk.

Publicerad Uppdaterad

Det är den kinesiske techtestaren Wang Yue från sajten Zhihu som har testat det så kallade ”månläget” på Huaweis nyligen släppta flaggskeppstelefon P30 Pro, och han är mycket skeptisk till hur de klara och tydliga bilderna på månen egentligen skapas. Enligt Yue så är funktionen inte riktigt så imponerande som marknadsmaterialet och användarguiden ger sken av. För den som inte känner till funktionen, så kan lite bakgrund vara på sin plats: P30 Pro upptäcker med automatik när användaren försöker ta en bild på månen och föreslår då ”månläget” som med hjälp av diverse algoritmer påstås förbättra skärpa och detaljer, samt rätta till felaktigheter som oundvikligen uppstår när man försöker fånga en himlakropp som inte sällan befinner sig 400 000 kilometer från jorden på bild. Resultatet är ofta helt klart imponerande. Men Yue hävdar att det inte helt och hållet är användarens bild som utgör slutresultatet. 

Bildserien kommer från när Mobil testade månläget.

En hybridbild

Det ska enligt både Yue och ett antal andra proffsfotografer nämligen vara förfotograferade bilder av månen som ersätter de delar av bilden som inte blir bra nog. Bilden man får i slutänden skulle alltså vara ett slags hybrid av ens egen bild och bilder som andra tagit. Yue har testat det hela genom att ta bilder på månen från flera olika vinklar och dessutom genom att ta bilder på helt andra objekt med ”månläget” aktiverat. Det finns i nuläget inga bevis för saken, utan alla vittnesmål om det hela är av strikt anekdotisk karaktär. Man kan förstås också argumentera för att det hela är en smart lösning på sätt och vis, men det är onekligen fel att påstå att läget ”hjälper användaren att fånga månens skönhet” om det nu inte är det som faktiskt sker.

Förnekar fusk

Efter att anklagelsarna har publicerat har nu Huawei kommenterat uppgifterna. I ett skriftligt uttalande som Huawei skickat till Android Authority intygar man att månläget fungerar som man tidigare aviserat. Det innebär alltså att månläget enligt Huawei fungerar som de andra funktionerna för motivigenkänning och anävnder AI för att känna igen motiv och förbättra till exempel detaljrikedom och kontrast. Att kameran på något sätt skulle byta ut motivet mot andra bilder förnekar Huawei bestämt i uttalandet.

"Månläget ersätter inte på något sätt det användaren faktiskt ser med andra bilder av månen. Det skulle kräva ett orealistiskt stort lagringsutrymme eftersom AI-lägena tillsammans känner igen över 1300 olika motiv."

Huawei påpekar vidare i uttalandet att AI-funtkionerna kan stängas av för den som föredrar det och att man tack vare periskoplinsen i Huawei P30 Pro även utan AI kan ta bilder på månen, men då utan den optimering av fokus och exponering som telefonen annars bidrar med.

Källa