Ny generation av operativsystemet

Huawei visar upp Harmony OS 4

Ny grafisk stil, bättre säkerhetsfunktioner och bättre prestanda är bara några av nyheterna i Huaweis nya operativsystem.

Ett av de större tillkännagivandena vid Huawei Developer Conference 2023 är att företaget har visat upp den nya generationen av det egna operativsystemet Harmony OS. Den mest uppenbara uppgraderingen handlar om en ny visuell stil med nya sätt att göra mobiler, surfplattor och smartklockor mer personliga.

Huawei kommer också med vad som kan beskrivas som en motsvarighet till Apples Dynamic Island. I Huaweis fall heter funktionen Live Window där appar kommer att kunna varningar och meddelanden i en pillerformad ikon i hörnet av skärmen, för att sedan kunna expandera fönstret med ett enda tryck för att interagera med appen. Funktionen kommer till mobiler, surfplattor och smartklockor, och kommer att fungera både med flera av Huaweis egna appar samt tredjepartsappar.

Bland de mindre synliga nyheterna finns att Harmony OS 4 använder en omarbetad Ark Engine som påstås resultera i 20 procent bättre prestanda tillsammans med snabbare appstart och smidigare animationer, samtidigt som den drar mindre ström.

Harmony OS 4 innehåller även ett flertal säkerhetsoptimeringar, bland annat förbättrade alternativ för behörighetsspårning, varningar vid appinstallation och begränsning av åtkomst till personlig information.

Harmony OS används i en rad olika typer av enheter från mobiler och surfplattor till TV-apparater och bilar, och totalt är det över 700 miljoner enheter som använder operativsystemet.

Det är inte sagt när den skarpa versionen av operativsystemet kommer att släppas, men det pågår betatestning för fler än 34 modeller, vilket är tänkt att expanderas med ytterligaste 35 modeller längre fram.