Pekskärm och inga knappar

Idag för tio år sedan: Första Iphone presenterades

Just idag för precis tio år sedan presenterade Apples dåvarande vd Steve Jobs den första versionen av Iphone.

Publicerad Uppdaterad

Det var mycket arbete och rykten som föregick lanseringen av Apples Iphone. När Steve Jobs till slut presenterade telefonen officiellt berättade han att sett fram emot lanseringsdagen i två och ett halvt år och att lanseringen av Iphone innebar en ren revolution. Han jämförde den med introduktionen av Mac-datorn eller Ipod, men sa samtidigt att det här var något betydligt större. Få av åhörarna kunde nog då förestålla sig på vilket omfattande sätt Apple skulle ha inflytande på mobilernas framtid. En av de som fanns på plats i San Francisco var Mobils dåvarande chefredaktör Niclas Lidström

Den telefon Steve Jobs lanserade var den Iphone som aldrig lanserades i Sverige, men började säljas på den amerikanska marknaden till sommaren samma år i ett exklusivt samarbete med amerikanska operatören AT&T och Mobil var på plats för att testa telefonen. Den telefonen saknade möjligheten att installera appar, den saknade gps och den saknade 3G och mms för att nämna något. Allt det här gjorde att många var skeptiska till telefonens potential, även om man såg att det så klart fanns möjligheter för förbättring i kommande modeller. Apple gjorde helt enkelt en hel del saker annorlunda än resten av världens mobiltillverkare och en sådan sak var pekskärmen som de lyckades bättre med än andra tillverkare gjort, i kombination då med gränssnittet som man använde.

Sedan första Iphone har Apple steg för steg introducerat fler funktioner. Kameran fick möjlighet att även spela in video och inte bara ta stillbilder, vi fick gps, 3G, mms, appar och senare 4G. Senast har Apple lagt till bland annat 3D Touch och dubbla kameralinser. Vågar du sia om vilka funktioner som kommer i en eventuell Iphone om ytterligare tio år? Gör ett försök i kommentarsfältet nedan.