Trojan i appar och spel

Infekterade spel i Huawei Appgallery har laddats ner nio miljoner gånger

En säkerhetsfirma har hittat nära 200 infekterade appar i Huaweis AppGallery, appar som tar data om användarens telefon och skickar den vidare. Många av apparna var dessutom riktade mot barn.

Publicerad Uppdaterad

IT-säkerhetsfirman Dr Web har släppt en rapport där de hittat 190 appar i Huaweis Appgallery som varit infekterade med en ny trojan kallad Android.Cynos.7.origin. Trojanens syfte är att samla in användarens data som till exempel telefonnummer, geografisk data, vilken operatör som används och data för kring de wifi-nätverk som används (bland accessdata) och data kring enheten. I vissa fall kunde trojanen även även skicka sms, ta emot sms (och hindra användaren från att se dem), installera andra appar och ladda ner annan mjukvara. 

Bland de 190 apparna som innehöll trojanen så var de flesta spel från olika genrer, många riktade mot barn, vilket gör dem extra problematiska då barn i många (kanske de flesta) fall inte känner till riskerna med den här typen av appar. 

Totalt sett hade de 190 apparna laddats ner över nio miljoner gånger. Trojanen verkade ha fokuserat på främst ryska och kinesiska användare (måhända för att det är dessa som i störst utsträckning använder Appgallery), detta genom att titta på geografiska data men också på vilket språk som användes i telefonen. 

När Dr Web kontaktade Huawei med sina fynd plockade Huawei ner samtliga appar från Appgallery. 

Här finns en lista på de infekterade apparna. 

Källa