Annons

Skjuts upp - igen

Ingen Tizen-lur från Samsung i år

Samsung behöver mer tid att utveckla ekosystemet för att släppa Tizen-luren Samsung Z.

Publicerad Uppdaterad

I början av juli höll Samsung en utvecklarkonferens i Moskva vilken var tänkt att bli startskottet för lanseringen av Samsung Z, Samsungs första Tizen-mobil. Istället möttes utvecklarna av beskedet att släppet av telefonen är uppskjutet på obestämd framtid.

Tizen-systemet utvecklas genom Tizen Association, som förutom Samsung även har medlemmar som Fujitsu, Huawei, Intel och LG. Ständiga förseningar relaterade till systemet har dock gjort att flera medlemmar tröttnat - operatören Sprint lämnade organisationen förra året och operatörerna Docomo och Orange har båda sagt att man inte är intresserade av att sälja Samsung Z.

En prototyp av Samsung Z visades upp på en utvecklarkonferens i San Fransisco tidigare i år, men än så länge är de enda produkter som är baserade på systemet och som finns till försäljning Samsungs smarta klockor Gear 2 och Gear 2 Neo.

Nu har Samsung gett ytterligare besked om förseningen av Samsung Z. Något första släpp på den ryska marknaden under kvartal tre i år, vilket var planen innan telefonsläppet skjöts upp senast, är inte längre aktuellt. Telefonen kommer över huvud taget inte att lanseras i år, om man får tro den ryske mobilbloggaren Eldar Murtazin.

Enligt Wall Street Journal uppger Samsung att förseningen den här gången beror på att man behöver tid för att ytterligare förbättra Tizens ekosystem. När telefonen försenades senast uppgav man att telefonen kommer släppas i Ryssland först när man har tillräckligt med appar att erbjuda på plattformen.

Problemet med för få appar tycks alltså kvarstå för Tizen, vilket gör att Samsung Z och Tizen befinner sig i lite av en hönan och ägget-situation: Utan tillräckligt med appar för systemet vill Samsung inte släppa en telefon med det, och utan enheter tillgängliga med systemet lär det bli svårt att locka utvecklare att satsa på det.

Källa