Kabeln långsammare än mobilen

Iphone 15 Pro-ägare kan behöva byta Usb-C-kabel

Tänkte du utnyttja Iphone 15 Pros möjligheter till snabb dataöverföring via Usb-porten? Då behöver du en annan kabel än den som följer med.

Att Apple till slut går över till Usb-C i mobilerna är något som på sikt kommer att vara till glädje för alla Iphone-användare, men USB-standarden är inte perfekt, och Apple gör en redan rörig situation rörigare.

För det första stödjer Iphone 15 Pro-modellerna Usb 3.0 med datahastigheter på upp till 10 Gbit/s (egentligen Usb 3.2), men vanliga Iphone 15 stödjer bara Usb 2.0 med 480 Mbit/s överföringshastighet. För laddning spelar det ingen roll men tänkte du föra över videofiler och andra större datamängder från mobilen gör det stor skillnad.

Problemet är att den kabel Apple skickar med Iphone 15 Pro bara stödjer Usb 2.0, vilket innebär att om du ska utnyttja de högre hastigheter som telefonen stödjer måste du köpa en ny kabel. Apple är inte själva särskilt bra på att ange vilka av deras kablar som stödjer Usb 3.0. 

På samma sätt kan du inte räkna med att använda kabeln som följer med mobilen till att ladda datornm för då måste du ha en kabel som är gjord för 5 ampere.