https://www.mobil.se/nyheter/iphone-7-kan-gn-lla-under-belastning
562030
Nyheter
Spole-gate

Iphone 7 kan gnälla under belastning

Flera användare rapporterar om att deras Iphone 7- och Iphone 7 Plus drabbas av ett ljudfenomen när den måste jobba hårt.

Det har framkommit fler och fler rapporter om att Apples senaste flaggskeppmobiler gör ett väsande ljud när processorn belastas. I engelskspråkiga medier talas det om Hiss-gate (för hur det låter) eller Coil-gate, eftersom ljudet (coil whine) verkar härstamma från en spole som sitter inuti mobilen. Det är i alla fall vad de flesta spekulationerna på webben pekar på, helt säkert kan vi inte veta eftersom Apple själva hittills inte har kommenterat ljudet i fråga. Andra webbteorier pekar på elektromagnetiska störningar eller signaler som påverkar högtalarsystemet. 

Om det nu är en spole som ligger bakom ljudet, vad innebär det för en användare? Förmodligen ingenting allvarligt, även om ljudet i sig är irriterande. Spolar sitter i en mängd elektronik och den ”gnällande kvalitén” som det är frågan om här är inte helt ovanligt förekommande i exempelvis grafikkort i datorer. Spolarna finns där för att ge jämn ström till kortet och under hård belastning så kan en spole börja vibrera. Vibrationerna är det som skapar diskantljudet som användare finner störande. Har man väl råkat ut för det så finns det i regel inte heller speciellt mycket man kan göra åt saken Att hävda att det är ett konstruktionsfel eller tillverkningsfel är svårt eftersom spolen fortfarande gör jobbet som den är tänkt att göra. Dock kan det tilläggas att Stephen Hackett från 512 Pixels, en av de första att rapportera om ljudproblemet, säger att han ringde Apple Care och företaget gick med på att byta ut hans mobil utan några problem. 

Fenomenet verkar inte ha drabbat speciellt många användare. På Mobil avger inget av våra testexemplar av Iphone 7 och Iphone Plus några ljud. Engadgets testare Jon Fingas har heller inte upplevt några problem, men Techcrunchs testare Darrell Etherington har inte haft samma tur.