Apples batterihantering

Kommentar: Apples filosofi bakom långsammare Iphone

Skandalen med Applemobiler som går långsammare med tiden är vad som händer när man som mobiltillverkare inte anser att användarna är betrodda med tekniken.

Publicerad Uppdaterad

Apples filosofi har alltid varit att användarna ska fokusera på den färdiga produkten, och inte på tekniken bakom. “Det bara funkar” säger man. En lite elakare tolkning av den devisen skulle kunna vara “bry inte ditt lilla huvud om det”.

För det mesta har den principen tjänat både Apple och användarna väl, att döma av antalet nöjda kunder och Apples inkomster. Men den uppkomna historien kring telefonernas strypta hastighet visar hur snett den filosofin kan slå.

För att kort repetera har det sedan en tid ryktats att Apple medvetet ska ha sänkt hastigheten på äldre telefoner. Det visade sig också stämma, eller rättare sagt telefoner med äldre batterier. Efter ett visst antal laddcykler blir batterierna i Iphone trötta vilket gjorde att telefonerna stängde av sig innan batteriet var slut. Till en början bytte Apple ut batterierna men när man insåg vidden av problemet gjorde man i stället en systemuppdatering som ser till att telefonen inte överbelastar äldre batterier. Det här gör man genom att sänka processorns hastighet.

Jag säger inte att Apple borde ha bytt ut alla gamla batterier. Litiumjonbatterier är en teknik med klara begränsningar, och en av dem är att batterierna åldras och förstörs, både med användning och av sig själva med tiden.

Det här är däremot något Apple borde vara ärliga med, informera om vilka beteenden som sliter extra mycket på batterierna och när det kan vara läge att byta ut dem, och kanske också underlätta för dem som vill byta ut batteriet och därmed förlänga livslängden på telefonen med flera år. Att byta mobilbatteriet är inte svårare för en mobilverkstad än att du borde kunna få det gjort medan du väntar.

Men det skulle ju förta känslan av att Iphone är en magisk apparat som bara funkar, så i stället har Apple skapat en rätt dålig lösning för att spackla över problemet som visserligen gör telefonerna sämre, men på ett sätt att användarna förhoppningsvis inte ska ana något. Att ett batteribyte kan lösa problemet med att telefonen känns långsam har man inte nämnt med ett ord. Det krävdes ett omfattande grävjobb i prestandamätningar utfört av John Poole som ligger bakom prestandaappen Geekbench innan Apple förklarade hur det låg till. Det är svårt att tro att inte Apple sett att folk med deras lösning styrts mot att köpa nya Iphones i stället för nya batterier till sina gamla Iphones.

Apple är absolut inte ensamt skyldiga här. I dag finns det knappt någon tillverkare som gör mobiler där du själv kan köpa ett nytt batteri och byta ut när det gamla blivit trött. Sist ut av de stora var LG, men när de ensamma talade om fördelarna med utbytbart batteri medan alla andra tillverkare höll tyst var det svårt att ta dem på allvar.

I dag är det framför allt Sony som talar om batteriets livslängd och lägger in smarta laddningsfunktioner som ska slita mindre på batteriet och göra att det håller längre. Så länge andra tillverkare låtsas som att batteriet är en magisk pryl som räcker i evighet är det svårt för Sony att få folk att intressera sig för deras lösning.

Teknik som magi blir alltså här på gränsen till ohederligt, och lite batterikunskaper behöver vi alla.