https://www.mobil.se/nyheter/kostar-17-500-kr-det-skiljer-dyraste-s10-plus-fran-den-vanliga
566756
Nyheter
Vi provar och jämför sida vid sida

Kostar 17 500 kr: Det skiljer dyraste Samsung S10 Plus från den vanliga

Vi har provat den dyra Performance Edition av Galaxy S10 Plus och jämför med den vanliga för att se vad du faktiskt får för 17 500 kronor.

Den som köper Samsung Galaxy S10 idag kan välja mellan S10e, S10 och S10 Plus, men det finns fler valmöjligheter än så. Bland de olika S10 Plus-modellerna finns olika alternativ och de som erbjuder 512 GB eller 1 TB i lagring ger dig även en rad andra fördelar. 

När vi nu har både en S10 Plus och en S10 Plus Performance Editon kan vi jämföra prestandan och andra saker som skiljer de båda telefonerna åt. I Sverige säljs Performance Edition i den version vi testar för 17 490 kronor till skillnad från vanliga S10 Plus som kostar 10 990. Utöver det utökade lagringsutrymmet på 1 TB istället för 128 GB och arbetsminnet på 12 istället för 8 GB ger Performancemodellen en keramisk baksida istället för glas.

När man testar de båda telefonerna sida vid sida är givetvis likheterna betydligt fler än skillnaderna. När vi kör våra benchmarktester för att på det viset mäta prestandan är skillnaderna små. 

4 GB mer

Noterbara skillnader märker vi främst i minneskategorin där Performance Edition som alltså har 4 GB mer arbetsminne visar cirka fem procent bättre siffror. Även när jag använder krävande spel och appar är skillnaderna små. Samsung har inga uttalade specifika användningsområden för att dra extra nytta av exceptionellt stora mängder arbetsminne. Det finns till exempel tillverkare som laddar in till exempel krävande spel helt i arbetsminnet men några sådana speciallösningar har inte Samsung presenterat. Trots det kan vi givetvis räkna med att systemet arbetar för att utnyttja telefonens minnesmängd så bra som möjligt. När det gäller till exempel systemchipp så har alla S10-modeller, S10e och denna S10 Plus Performance Edition samma specifikationer, så i många av benchmarktesterna är det snarare felmarginalen och yttre faktorer som påverkar och ger de små skillnader i olika riktningar som vi ser i siffrorna när vi jämför.

Keramik och terabyte

Något som däremot inte är på felmarginalen är den tydliga skillnaden i inbyggt lagringsminne. Den modell vi testar har alltså 1 terabyte lagring internt, till skillnad från vanliga S10 Plus som bara har 128, även om det också räcker mer än väl för de flesta. Den keramiska baksidan på telefonen sobert intryck, som en mörk spegel, särskilt när man jämför med den vita S10 Plus i vanligt utförande som är mer iögonfallande och skiftar i färgton till ljusblått och rosa beroende på infallande ljus.

Du hittar alla fakta och benchmark-siffror om Galaxy S10 Plus Performance Edition här nedan och vårt test av vanliga Samsung Galaxy S10 Plus inkl fakta här.