Svensk lansering hos Tele2

Lanserad: Vikbara Motorola Razr – till Sverige i januari

Tidigt på morgonen svensk tid har Motorola visat upp sin vikbara mobiltelefon under ett event i USA.

Publicerad Uppdaterad

Motorola har visat upp Motorola Razr med vikbar skärm och det handlar om en telefon som tar det traditionella vikbara formatet som Razr-telefonen gjorde så populärt och adderar en vikbar skärm på insidan.

Det handlar alltså om en 6,2 tum stor skärm i formatet 21:9 som viks på mitten och sedan kompletteras med en liten yttre skärm på 2,9 tum. Det är förbluffande hur lika nya Razr är jämfört med de cirka 15 år gamla föregångarna med samma namn. Uppvikt är telefonen 6,9 millimeter tunn och när den är ihopfälld är den 14 millimeter tjock. Vikten är 205 gram.

Ovanligt kompakt för att vara vikbar

Mest intressant med Motorolas vikbara Razr är kanske att telefonen i det ihopvikta läget är ovanligt kompakt och att Motorola Razr inte har något glapp där skärmen viks. Skärmen är dessutom helt slät i uppvikt läge och visar inte några tecken på veck som andra vikbara gör, rapporterar de första som har testat telefonen. Hur tålig skärmen är efter ett antal tusen upp- och ihopvikningar får vi återkomma till. Dessutom har Motorola gjot vikbara Razr vattentålig även om det inte handlar om någon ip-klassificering utan enbart om skvätttålighet. Särskilt intressant är därför vikmekanismen och Motorola har publicerat en egen film på hur just den mekanismen är konstruerad. 

Att Motorola valt det här traditionella formatet gör att nya vikbara Razr blir precis lika kompakt och fickvänlig som de traditonella Razr-mobilerna men med den avgörande skillnaden att du när du viker upp telefonen får en stor långsmal skärm i 21:9 och inte som förr en skärm och en fysisk knappsats.

På utsidan av telefonen finns en mindre skärm med 4:3 format i en storlek på 2,7 tum. Eftersom skärmar mäts på diagonalen är den större än man först kan tro och den används för att till exempel styra musik, eller se appnotiser. Allt du ser på den mindre skärmen och interagerar med ska också följa med till den stora skärmen när du öppnar telefonen. Den yttre skärmen handlar dock om en Quick View-skärm och ska inte ge tillgång till alla funktioner. Du ska dock kunna ta selfies med hjälp av selfiekameran och den lilla skärmen, du kan styra musik, svara på samtal, läsa och svara på meddelanden med hjälp av snabbval och så klart se appaviseringar, men det handlar inte om en fullständig Android-upplevelse. Att svara på samtal går exempelvis även med stängd telefon, men då via högtalartelefon eller headset och genom att du svarar på ett inkommande samtal eller ringer upp när du missat ett samtal. 

Istället för att som andra tillverkare vara en stor telefon som viks upp till något av en mindre surfplatta är Motorola Razr en liten telefon som viks upp till en normalstor smartphone.

Skärm, inte kameror i fokus

När Motorola tagit fram Motorola Razr verkar man fokuserat på skärmen och kamerorna har fått stå mer i skymundan. Såväl fram som bak handlar det om ensamma kameror, vilket alltså gör att vi blir utan såväl optisk zoom som vidvinkel. Selfiekameran är på fem megapixel där skärmen kan användas som blixtlampa och på baksidan har vi en ensam kamera med digital bildstabilisering, 16 megapixel och f/1.7 och ett särskilt nattläge.

Inte topprestanda

Det är lite överraskande inte toppchippet som driver Motorola Razr utan istället handlar det om Qualcomms Snabdragon 710-chipset som sitter även i till exempel Nokia 8.1 och istället alltså handlar om ett chipp för mellanprismodeller. Det här har Motorola kombinerat med 6 GB arbetsminne och telefonen levereras med Motorolas avskalade version av Android 9. Det handlar alltså inte om något prestandamonster. Batteriet är på något snåla 2510 mAh men det finns stöd för snabbladdning och en snabbladdare på 15 W följer med.

Till Sverige i januari

Idag är det enbart den amerikanska lanseringen som Motorola pratar om och det handlar då enbart om en exklusiv lansering tillsamamns med operatören Verizon. Telefonen kommer dock även till Sverige och det med säljstart den 24 januari. Motorola sköter lanseringen i samarbete med Tele2 så det är i Tele2:s butiker man kommer kunna köpa telefonen och priset blir 18 000 kronor. Förhandsbokning startar den 8 januari nästa år och faktum är att Motorola Razr inte har någon plats för fysiskt simkort. Istället är det bara esim som gäller. 

Med en så hög prislapp är det svårt att rekommendera telefonen framför andra, normala mobiler med långsmal skärm, särskilt då som Motorola här varken satsat på kamerorna eller prestandan. Motorolas egen One Vision har till exempel mer avancerad kamera och en något större skärm, 6,3 tum stor, även den i 21:9-format men kostar bara ca 3000 kronor. Den ger även mera kraftfullt batteri och bättre vattenskydd med IP52-klassning.

Fakta

Allmänt

Modell Razr (2019)

Tillverkare Motorola

Lanseringsdatum 2019-11-14

Mått 72 x 172 x 6,9 mm

Vikt 205 g, 103 %

Material baksida Glas

Pris ca 15 000 kr

System Android

Systemversion 9.0 Pie

Chipset Snapdragon 710

Tillverkningprocess 10 nm, 203 %

Skärm

Mått 6,2 tum, 94 %

Upplösning 2142 x 876 pixel

Typ P-Oled

Minne

RAM-minne 6 GB, 64 %

Lagringsminne 128 GB

Kamera

Upplösning 16 Megapixel

Vidvinkellins Nej

Optisk zoom Nej

Optisk bildstabilisering Nej

Videoinspelning, upplösning 3840 x 2160 pixel

Upplösning på frontkameran 5 megapixel

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Bluetooth 5.0

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac

GPS Ja

Batteri

Kapacitet 2510 mAh, 52 %

Medföljande snabbladdare Ja

Effekt på medföljande laddaren 15 W, 22 %

Övrigt

Tålig Nej

FM-radio Nej

NFC Ja

Fingeravtrycksläsare Ja