Annons

Bättre musik

Lanserat: Apple Music får 3D-ljud och hifi-kvalitet utan extra kostnad

Apple har just meddelat att prenumeranter på Apple Music kommer få 3D-ljud i surround och musik i högre kvalitet utan någon extra kostnad.

Publicerad Uppdaterad

Stöd för Dolby Atmos kombinerat med mer högupplöst ljud i vad som brukar kallas cd-kvalitet (16 bitar i 44.1 kHz) men även upp till 24 bitar och 192 kHz. Det är vad Apple nu lanserar och det kommer bli tillgängligt för prenumeranter i juni. För att börja lyssna så krävs att man som användare går in i inställningarna och aktiverar funktionen, detta eftersom filerna blir betydligt större och därför även konsumerar mer data. 

Rumskänsla

Stödet för Dolby Atmos innebär att musiken kan spelas upp med rumskänsla i tre dimensioner, något som till exempel Airpods Max och Airpods Pro har stöd för. Surroundljud helt enkelt.  låter alltså som om den kommer från alla håll, även uppifrån. Vid lanseringen kommer “tusentals” låtar vara tillgängliga i Dolby Atmos och det här kommer att synas i form av ett märke bredvid albumet i Apple Music. Sedan kommer kontinuerligt fler låtar att adderas i Dolby Atmos och tanken är att Apple successivt ska göra hela musikkatalogen med 75 miljoner låtar tillgänglig i detta format.

Hela låtkatalogen tillgänglig

Även när det gäller högupplöst ljud ska hela låtkatalogen göras tillgänglig. Från start kommer 20 miljoner låtar finnas tillgänglig i högre kvalitet och sedan är planen att alla 75 miljoner låtar ska finnas tillgängliga högupplöst innan årets slut. Musik upp till 24 bit 48 kHz kan spelas direkt på Apple-enheter medan den högsta tillgängliga kvaliteten, 24 bit och 192 kHz kräver en separat digital till analog-konverterare, en så kallad DAC.

Pressar konkurrenterna

Sedan tidigare är Tidal den musiktjänst som profilerat sig med ett mer högupplöst ljud än konkurrenterna och Spotify aviserade nyligen att de ska släppa ett särskilt abonnemang, Spotify Hifi, med bättre ljudkvalitet, men då även ta extra betalt för det. Spotify Hifi är dock begränsat till cd-kvalitet (16 bit, 44,1 kHz) och Spotify har inte berättat vad tjänsten kommer kosta eller när den släpps i Sverige. Vi har tidigare bara fått veta att den kommer senare i år. När det gäller ljud med rumskänsla har Sony varit ledande med sin 360 Audio-teknik, något som ska bli mer generellt tillgängligt i Android, vilket vi rapporterat om tidigare.