Annons

Skydda mobilen eller bra som det är?

Läsarfrågan: De allra flesta använder skyddande skal till mobilen

Vad är meningen med att mobiltillverkarna trumfar varandra i färgval och skimrande baksidor när de flesta har sina mobiler i fodral där baksidan inte syns? Det frågar vi oss efter att ni svarat på vår läsarenkät.

Publicerad Uppdaterad

Sedan halvtannat år tillbaka dominerar glas mobilens baksida, utom i de allra billigaste prisklasserna. Glas har fördelen mot metall att du kan bygga in trådlös laddning, nfc och andra funktioner utan problem, och jämfört med plast repas det inte lika lätt. Å andra sidan spricker det desto lättare även om du har tåligt Gorillaglas, och när vi frågade er läsare vilket baksidesmaterial ni föredrog hamnade glas efter plast.

Glas har förstås också dekorativa fördelar, du kan skapa snygga tredimensionella mönster och ljuseffekter i glaset, något som tillverkarna trumfar varandra med. Frostat glas är ett annat alternativ, som vi hittar i den nya Iphone 11-serien.

Om du har ett skyddande fodral som döljer baksidan spelar det förstås ingen roll hur den ser ut eller vilket material den är gjord i (och även om du har ett genomskinligt gummiskal går ju mycket av känslan förlorad). Och det har de allra flesta. Närmare bestämt skyddar 87 procent av de som svarat på enkäten mobilen på ett eller annat sätt. Endast 13 procent av er använder mobilen som den är.

Dessutom framgår det av era kommentarer att många av er skulle föredra att använda mobilen utan extra skydd, men väljer att använda skal på grund av att glasbaksidan är så ömtålig. Glasbaksidan är alltså något som fördyrar telefonen, och dessutom får folk att betala ytterligare för tillbehör till den som gör att man inte har någon glädje av glaset.

När man ser till vilket skydd som används är ett skal utan lock mest populärt. En del använder säkert ett skärmskydd som komplement medan andra förlitar sig på att de upphöjda kanterna tar smällen om man tappar mobilen med skärmen nedåt. Bland de som föredrar plånboksfodral uppger flera att det är smidigt att kombinera med förvaring av bankkort och liknande.

I vilket fall står det klart att snyggt designat glas på baksidan av mobilen inte borde vara ett starkt säljargument för en ny mobil. I alla fall inte bland Mobils läsare.