För mycket kraft

Mediateks nya processor uppges vara för kraftfull

Hög prestanda leder till bieffekten hög värme, något som uppges orsaka problem med Dimensity 9300.

Mediatek har satsar på verkligt hög prestanda i sin kommande flaggskeppsprocessor som uppges gå under namnet Dimensity 9300 som enligt spekulationer ska presenteras i oktober. Nu verkar det dock enligt läckaren Evan Blass som att Mediatek, och de tillverkare som har för avsikt att använda processorn, har fått problem.

En av metoderna för att maximera prestandan är med en ganska kontroversiell arkitektur. I likhet med många andra processorer utnyttjar den åtta kärnor, men att man helt ska ha skippat så kallade långsamma prestandakärnorna som brukar användas för ”lugnare” uppgifter samtidigt som de förbrukar mindre ström och genererar mindre värme. I stället ska Dimensity 9300 enbart utnyttja prestandakärnor, närmare bestämt fyra Cortex A720 och ytterligare fyra Cortex-X4-kärnor.

Det har visat sig att när processorn används med de prestandasiffror som har kommunicerats leder det till rejäla överhettningsproblem som enligt spekulationer kan få tillverkare att välja att överge processorn. Anledningarna som har tagits upp är att tillverkare inte har de tekniska lösningarna för att lyckas kyla processorn tillräckligt effektivt, eller att prestandan måste skruvas ner så långt för att undvika överhettning att intresset för processorn inte längre finns kvar.

Hur framtiden blir för Dimensity 9300 lär visa sig när Mediatek presenterar processorn, eventuellt i oktober.