Universella appar

Microsoft: En app för alla Windowsenheter

Oavsett om du kör mobil, platta eller dator ska de grundläggande Windowsapparna vara samma sak, berättar Microsoft.

Publicerad Uppdaterad

Uppkoppling och sömlöst arbetande mellan dina Windowsenheter är ett stort fokus för Windows 10. Det gäller de flesta appar som finns förinstallerade också.

Kartor, kontakter, kalender, webbläsare (Project Spartan), e-post och Office (för pekskärmar i alla fall) är enligt Microsoft samma app till alla system som helt enkelt skalar om sig för den aktuella enheten.

Det ska göra dels att utvecklare får det (eventuellt) enklare att släppa appar för alla typer av Windowsenheter och dels att upplevelsen blir densamma oavsett vad du använder.


Outlook har exempelvis samma sveprörelser oavsett vilken enhet du kör på, kalendern ser ungefär likadan ut i både dator och telefon (och numera ser den faktiskt användbar ut i mobilen också, något som varit ett problem med tidigare versioner av Windows Phone) och kartorna uppdateras sömlöst med favoriter och rutter från dina andra enheter.

Office är den stora delen här, som byggts om helt för att passa pekskärmar och som enligt Microsoft ska ha en betydligt större uppsättning funktioner i mobilt format än vad som tidigare har erbjudits. Funktionerna har delats upp i ett gränssnitt som påminner om de flikar som vi vant oss vid i ”riktiga” Office. En annan kul detalj är även att motorn från Word kommer att användas på fler ställen i systemet, så att du exempelvis kan få betydligt bättre textredigering i Outlook och andra appar. Office kommer för övrigt att vara gratis och förinstallerat på såväl telefoner som ”mindre surfplattor”, vilket antagligen innebär under nio tum, då även Windows 10 är gratis på dessa enheter.