https://www.mobil.se/nyheter/microsoft-kan-sl-ppa-nokias-android
555269
Nyheter
Nokia optimistiskt

Microsoft kan släppa Nokias Android

Microsoft kan komma att sälja Nokias Androidbaserade mobil efter uppköpet av Nokia i stället för att lägga ner den. Det tror i alla fall de som arbetar med projektet på Nokia.

Härom dagen framkom det att Nokia arbetar för fullt med en Androidbaserad mobil, som ska släppas under 2014. Även om det inte officiellt bekräftats så har flera medier oberoende av varandra fått uppgiften från anonyma källor. Då spekulerades det i att Microsoft knappast skulle vara intresserat av att släppa en sådan mobil när Nokias mobilproduktion uppgår i Microsoft nästa år. Nu rapporterar dock All Things D om att Nokia är optimistiskt om att Microsoft kommer att vilja driva projektet vidare.

Syftet med Nokias Androidmobil ska vara att göra en plattform för riktigt billiga smartphones som ska ersätta Nokias Asha-linje som baseras på det gamla Series 40-systemet, som inte är ett riktigt smartphonesystem. Nokias verson av Android är kraftigt modifierad på samma sätt som Amazons surfplattor och använder en version som knappt är igenkännlig som Android. Förutom kodnamn Normandy kallas projektet även Asha on Linux internt. Systemet ska vara strippat på Googles tjänster och ha ett användargränssnitt som mer liknar det i Windowsmobiler än det i Android. Det är rimligt att anta att Nokia ersatt Googles tjänster med Microsofttjänster som Bing och Skydrive i systemet.

Som vi skrivt tidigare överväger Microsoft att göra Windows Phone gratis, och i stället satsa på annonsintäkter via sina tjänster. I så fall skulle Nokias Androidbaserade mobil inte utgöra något hot mot Microsofts intäktskällor, utan tvärt om erbjuda en inkörsport till Microsofts tjänster och Windows Phone för dem som vill uppgradera till mobiltelefoner med mer avancerad hårdvara. Om alternativet är att konsumenterna i utvecklingsländer köper billiga androidmobiler från andra tillverkare har Microsoft inte mycket att förlora på projektet, utom möjligen prestige.

Den första Nokiamobilen med "Asha on linux" testas just nu och kan vara redo att lanseras i början av nästa år, enligt All Things D:s källor.

Källa