Annons

Ekonomiska skäl

Mobilt Bank ID slutar fungera på Huawei-mobiler: Dras tillbaka från appbutiken 

I vår kommer Mobilt Bank ID att sluta fungera på en rad olika Huawei-mobiler. Det är Bank-ID själva som har tagit beslutet.

Publicerad Uppdaterad

De mobiler som berörs är telefoner som släppts de senaste åren och använder Huaweis egen appbutik Huawei App Gallery istället för Google Play. Det handlar alltså om telefoner som lanserats efter Huawei P30-serien. Anledningen till detta är att Bank ID drar tillbaka appen från Huaweis appbutik eftersom den har så få användare. Mobilt Bank ID-appen kommer alltså framöver bara finnas för Iphone och för Android då Bank ID inte anser sig ha tillräckliga resurser för att underhålla appen och hålla tillräcklig säkerhetsnivå i mer än de två stora operativsystemen, IOS och Android.

Det går dock fortfarande att på alternativa sätt installera och använda Bank ID-appen på drabbade Huawei-telefoner även i framtiden. Läs om de olika alternativen här.

Äldre Huawei-mobiler som har Android, Googles-appar och Google Play-butiken kommer även framöver att ha tillgång till Mobilt Bank ID och berörs alltså inte av detta beslut.  Idag är systemkraven för Mobilt Bank ID att telefonen måste ha IOS 12 eller högre eller Android 6 eller högre. 

De användare som drabbas av att Bank ID tar bort appen, vilket ska ske i maj 2024, ska ha fått ett meddelande om detta i telefonen.