Nokia 8.1 (2018): Prislapp på 4000 kronor

Nokia 8.1 lanserad – Android One och kamera med motivigenkänning

Först en halvtimme senare än utannonserat kom Nokia-lanseringen från Dubai igång.

Publicerad Uppdaterad

Det är två år sedan HMD startade sin verksamhet och började lansera telefoner under varumärket Nokia. "Något smartare" utlovades idag och det vi fick se var efterföljaren til Nokia 7 Plus och telefonen bär namnet Nokia 8.1.

Skärmen på 6,18 tum är av LCD-typ och har full HD plus-upplösning och stöd för HDR10. I toppen hittar vi en sensorpanel som bryter in i skärmen. 

Smartare kamera med AI

Den primära kameran på baksisdan är på 12 megapixel och som komplement finns en andra kamera som HMD Global kallar för en djupsensor och den är på 13 megapixel. Tillsammans ger de möjligheten att ta porträttbilder med effekten för oskarp bakgrund medan motivet fortfarande är skarpt. Selfiekameran är på 20 megapixel och ska även den ha ett särskilt porträttläge. Den kan även kombinera fyra enskilda pixlar till en "superpixel" vilket ska vara särskilt anävndbart i sämre ljus och ge bättre detaljåtergivning. Precis som hos konkurerenterna har Nokia 8 motivigenkänning och ska anpassa inställningarna efter vad det är du tar bilder av. 

Mellanklass kombinerar prestanda och strömsnålt 

Prestandamässigt drivs den här mellanklassmobilen av systemchippet Qualcomm Snapdragon 710. Det är det här chippet som HMD Global lyfter fram när de pratar om de AI-funktioner kameran har. Prestanda ska kombineras med effektivitet vilket gör att HMD Global utlovar två dagars batteritid. Batteriet är på 3500 mAh, har stöd för snabbladdning och telefonen i sig är utrustad emd 4 GB arbetsminne och 64 GB internt lagringsutrymme. 

Tre färger och Android One

Telefonen släpps i tre olika färger kallade silver/blå, stål/koppar och järn/stål. Telefonen har en ram av aluminium och här finns både vanliga 3,5 millimeters hörlursuttag och fingeravtrycksläsare. En ensam högtalare innebär at vi inte får något stereoljud. Den levereras med Android 9 Pie, i ett Android One-utförande så att uppdateringar till nya versioner av Android ingår i två år och säkerhetsuppdateringar i tre. 

Eftersom presentationen hålls i Dubai får vi veta att telefonen redan finns till försäljning i Mellanöstern-regionen samt att den snart kommer till Indien och att prislappen landar på motsvarande ungefär 4000 kronor vilket också är vad vi räknar med att den kommer kosta i Sverige. På nordiska marknaden har HMD Global bekräftat att Nokia 8.1 som den kallas här kommer ut till försäljning den 14 januari 2019. Då släpps även Nokia 5.1 Plus till färsäljning här, en telefon med 5,8 tum sator skärm och ett pris svenskt pris på cirka 2500 kronor.

Källa