Slutgiltig och fastslagen

Nu är Wi-Fi 7 färdig

Wi-Fi Alliance har nu slagit fast de slutgiltiga specifikationerna för nya Wi-Fi-standarden.

Wi-Fi Alliance, som är den samordnande organisationen bakom Wi-Fi, meddelar att man nu har slagit fast den slutgiltiga, certifierade versionen av Wi-Fi 7, eller 802.11be som den också heter. Det innebär bland annat att företag kan börja släppa utrustning som använder färdiga Wi-Fi 7, och inte enbart de olika testversioner som har funnits tidigare.

Detta görs tre år efter motsvarande fastslagning av den tidigare standarden Wi-Fi 6E, och Wi-Fi 7 kommer bland annat att erbjuda upp till fyra gånger högre överföringshastighet än med Wi-Fi 6E och 99 procent kortare svarstider. Rent teknisk medför tekniken även möjlighet att använda 320 MHz-kanaler i 6 GHz-bandet och möjligheten att kombinera flera frekvensband för att få en högre total genomströmning, så kallad Multi-Link Operation eller MLO. Det är också MLO som möjliggör de kraftigt förbättrade svarstiderna, vilket lär innebära stora förbättringar för bland annat samtalskvaliteten under videosamtal.

Det finns redan en rad produkter på marknaden som använder icke certifierade versioner av Wi-Fi 7 (eftersom det inte har funnits förrän nu), och som förhoppningsvis kommer att uppgraderas till den fastslagna versionen. Inom en snar framtid lär det även dyka upp produkter som använder certifierade Wi-Fi 7 direkt från fabrik.