Google och Samsung hjälps åt

Nu ska Android bli bättre på bakgrundsappar

Google inleder en ny satsning för att förbättra hanteringen av appar som körs i bakgrunden, och Samsung är först ut att hjälpa till.

Publicerad Uppdaterad

Ett irritationsmoment med Android för både utvecklare och användare har varit operativsystemets egenskap att till synes slumpmässigt avsluta, eller döda, appar som körs i bakgrunden. Nu ska det dock bli ändring på det efter ett nytt initiativ från Google, där man arbetar för att minska förekomsten av appar som dödas i bakgrunden från och med Android 14. Bland annat ska Google se till att API:erna för bakgrundstjänster i Android 14 implementeras konsekvent på alla enheter.

Det första företaget som har hoppat på detta arbete är Samsung, som kommer att utnyttja de nya funktionerna och möjligheter för bakgrundsappar i One UI 6.0 baserat på Android 14 kommer ut senare i år. Samsung har sedan tidigare haft en relativt aggressiv attityd avseende att stänga av bakgrundsappar för att optimera systemets prestanda och förlänga batteriets livslängd. Anledningen är att även när en app inte används aktivt utan ligger i bakgrunden kan den förbruka systemresurser som minne och batteritid. Det kan i sin tur leda till att enheten arbetar långsammare och för sämre batteritid.

Enligt Google kommer den här typen av partnerskap med hårdvarutillverkare att göra det lättare för utvecklare att skapa appar som fungerar konsekvent på olika Android-enheter oavsett tillverkare.

Android 14 kommer bland annat att minimera förekomsten av begränsningar i bakgrundsappar genom att göra det enklare för utvecklare att deklarera förgrundstjänsttyper och begära typspecifika behörigheter. Det ska göra det enklare för utvecklare att klargöra när det är lämpligt att använda förgrundstjänster, och se till att appar bara begränsas när de inte behövs. Google Play kommer även att införa nya regler för att säkerställa korrekt användning av förgrundstjänster och dataöverföringsjobb som initierats av användare.

Källa