Fram med sopkvasten

Nu ska Google radera inaktiva konton

Konton som aldrig använts försvinner först, sedan går man vidare med använda men inaktiva konton.

I maj gick Google ut med en ny policy att man skulle börja radera Google-konton som aldrig har använts eller används för så länge sedan att de klassas som inaktiva, vilket enligt Google är två år. Även att policyn trädde i kraft så skulle man inte börja radera konton förrän i december 2023 – det vill säga på fredag nästa vecka.

Enligt Google kommer man att börja med att radera konton som har skapats men aldrig använts. Därefter kommer turen till konton som inte använts på minst två år. För att använda ett konto, och därmed se till att det inte raderas, räcker det att logga in på kontot och skicka eller ta emot mail, göra ett par Google-sökningar, kolla på någon Youtube-video, hämta en app i Play Store et cetera.

Enligt Google har användare med inaktiva konton förvarnats om kommande raderingar, på villkor att man har angett en kompletterande mailadress. Det är dessutom hela Google-kontot som försvinner med allt vad det innebär av mail i Gmail, filer i Google Drive, foton i Google Foto och så vidare.