Kamerauppgraderingar nästa höst

Nya kameralinser för Iphone 16 Pro

Iphone 16 Pro kan få en betydande kamerauppgradering, men omfattningen kan bli begränsad.

Nästa höst kommer Apples nya Iphone 16-modeller, och Pro-versionerna ska komma att få en ny typ av kameralins. Det uppger publikationen Economic Daily News. Det ska handla om en avancerad form av gjutna glaslinser som ska vara kortare än de befintliga vilket ska leda till en tunnare och lättare design men ändå en bättre optisk zoom.

Den svåra produktionsprocessen och den begränsade produktionskapaciteten kan dock begränsa i vilken omfattning den nya linstekniken kan komma att användas. Den ska enligt uppgift inte enbart begränsas till Iphone 16 Pro-modeller, utan dessutom bara komma att användas i teleobjektivet. Det har tidigare även spekulerats i att det enbart kommer att bli Iphone 16 Pro Max som får de nya linserna, medan Iphone 16 Pro kommer att uppgraderas med den teknik som idag används i Iphone 15 Pro Max.

Apple uppges har träffat företaget Hoya som kan leverera formgjutet glas, men man ska även komma att köpa linser från den nuvarande leverantören Largan Precision. Den nya linstekniken förväntas bli dyrare än den befintliga, så eventuellt kan Iphone 16 Pro-modellerna komma att stå inför en prishöjning när de lanseras hösten 2024.