https://www.mobil.se/nyheter/nya-lyxplattan-fr-n-porsche-design
562977
Nyheter
Bra, om du har råd

Nya lyxplattan från Porsche Design

● BILDSPEL
Porsche Design har någonting för dig att dänga i huvudet på dina Applefrälsta vänner som skryter om Macbooks överlägsna design.

Däng inte så hårt, dock, för Porsche Design Book One är gjord i rostfritt stål och rätt massiv. För sin storleksklass med 13,3-tumsskärm är den också åt det tunga hållet med en vikt på 1580 gram.

Ferdinand Alexander Porsche, barnbarn till Ferdinand Porsche som var mannen bakom Volkswagen och Porsche, grundade Porsche Design efter att ha lämnat bilföretaget när det blev börsnoterat i början av 70-talet. Sedan dess har företaget satt sin prägel på lyxprodukter inom pennor, solglasögon, klockor, med mera. I höstas släppte man en version av Mate 9 tillsammans med Huawei, och nu är det dags för en dator.

Book One är vad vi i brist på ett bra ord kallar 2 i ett, det vill säga en laptop där du kan ta bort tangentbordet och få en surfplatta. Man skryter dessutom med att vara först med att ha ett tangentbord som både är löstagbart och vridbart 360 grader. Det känns enligt oss lite tårta på tårta. Vrider man det 360 grader får man ju bara en surfplatta som är dubbelt så tjock som om du tar bort tangentbordet.

Just det där med dubbelt så tjock är en av designfinesserna. De båda halvorna är designade för att vara så lika varandra som möjligt från sidan, och för att plattan ska se likadan ut ihopfälld som med tangentbordet bakåtvikt. Det ger designen en kantig karaktär som givetvis är en smaksak men absolut genomtänkt. Själva plattan är endast 7,7 mm tjock, och de två halvorna tillsammans är 15,9 mm.

Hårdvarumässigt har man siktat på att vara bäst i klassen. Processorn är Intel I7-7500U och minnet är på 16 GB. En 512 GB SSD sitter i som ska ge en startuptid på 10,5 sekunder. Skärmupplösningen är 3200 x 1800 pixel. Batteriet är på 25 Wh i själva plattan, men man har satt in ytterligare 45 Wh i tangentbordet (så det kanske finns en poäng med att vika bak det i stället för att ta loss det i alla fall). Skärmen är av Gorillaglass 4.

En penna följer med, konstruerad av Wacom men designad för att matcha plattan. Den fäster på sidan av plattan med två magneter som sitter bra, även om det skulle vara lätt att knuffa bort den av misstag.

Behöver du veta vad plattan kostar har du förmodligen inte råd, men priset är i alla fall drygt 28 000 kronor, och den börjar säljas i Sverige i april. Tycker du det är för lite (och en fullt utrustad Lenovo Thinkpad X1 Tablet kostar faktiskt mer) kan du även köpa till matchande fodral och dockningsstation.