Webbaserat

Nya med Firefox OS – och prestanda

ZTE Open C
ZTE Open C
ZTE Open C

Uppstickaren Firefox OS har utvecklats och i de två nya mobilerna från ZTE har Firefox fått sällskap av klart bättre prestanda.

Publicerad Uppdaterad

Firefox OS har utvecklats och även o det har en bit kvar så börjar det nu ta plats inte bara i de billigaste pekskärmsmobilerna utan även lite fler telefoner med bättre prestanda. 

ZTE Open C är enligt ZTE den första smartphone som erbjuder den nya versionen av Firefox OS och telefonen ska först och främst säljas som en del av det samarbete operatören Telefonica har med ZTE. Telefonen lär med andra ord inte vara aktuell för den svenska marknaden. ZTE Open C har en tvåkärnig processor samt 512 mb i arbetsminne vilket alltså inte gör den till en toppmodell även om det är ett steg framåt jämfört med föregångaren.

ZTE Open II som den andra telefonen heter är en lite enklare telefon med mindre prestanda. Som namnet antyder är den en vidareutveckling av den ZTE Open som lanserades frö ett år sedan och sedan dess via operatören Telefonica sålts i sex länder samt via Ebay även till Storbritannien och USA.

ZTE lanserade sin första mobil med Firefox OS under Mobile World Congress förra året och räknar idag med att sälja över en miljon Firefox OS-enheter innan året är slut. Vi testade telefonen och tyckte då att upplevelsen av systemet var rent plågsam.

Operativsystemet Firefox OS är baserat på öppen källkod och använderstandardiserad webbteknik så att bland annat kameraappen, sms-appen och spel skapats i HTML5. Det här ska göra telefonen mindre krävande och få till följd att systemet ska fungera tillfredställande även på telefoner med snålare prestanda.

Appar till systemet laddar man hem i telefonen via Firefox egen butik och där hittar man idag till exempel Facebook, program för bildredigering, spel som Cut The Rope, Slice Fruits och Zombie Apocalypse samt nyhets- och direktmeddelandeappar.

Det har under mässan nu i Barcelona även släppts andra enheter med Firefox OS vilket du kan läsa mer om här.

Fakta ZTE Open C
Mått: 126 × 64,7 × 10,8 mm
Operativsystem: Firefox OS
Nätverk: GPRS / WCDMA / HSPA +
Kamera: 3 megapixel
Skärm: 4-tum, 800 × 480 pixlar
Processor: Tvåkärnig Qualcomm Snapdragon 200-processor, 1,2 Ghz
Arbetsminne: 512 MB
Batterikapacitet: 1400 mAh

Fakta ZTE Open II
Mått: 118 × 61 × 10,5 mm
Operativsystem: Firefox OS
Nätverk: GPRS / WCDMA / HSPA+
Kamera: 2 Megapixel
Skärm: 3,5-tum, 480 × 320 pixel
Processor: Tvåkärnig Qualcomm MSM8210 dual core 1,2 GHz
Arbetsminne: 256 MB
Batterikapacitet: 1150 mAh