Satsar på ännu mer självständighet

Nytt Harmony OS saknar stöd för Android-appar

Släpps med Harmony OS

Huawei tar ett stort steg bort från Android-marknaden med kommande Harmony OS Next.

Publicerad Uppdaterad

I somras presenterade Huawei nästa stora steg för deras egna operativsystem Harmony OS. Det skulle ske i formen av Harmony OS Next och vara framtida operativsystemet för alla framtida Huawei-enheter, inte enbart mobiler.

Hittills har Harmony OS i stort fungerat som ett eget gränssnitt för Android, men utan Google Play Store och Google-appar.

Nu rapporterar publikationen Pandaily att Harmony OS Next börjar närma sig lansering, och med detta visar det sig att operativsystemet kommer att fullständigt sakna stöd för Android-appar i sådan omfattning att användare inte kommer att kunna installera Android-appar eller läsa Android-kod eftersom programbiblioteken för att kunna köra sådan programkod har plockats bort.

Operativsystemet kommer enbart att stödja applikationer baserade på HarmonyOS kernel och system. Dessutom kan Harmony OS Next endast använda installationspaket i Hap-format, vilket innebär att Harmony OS inte längre kommer att stödja Android-applikationer eftersom deras installationspaket är i apk-format.