Nu med lokal AI

Qualcomm presenterar ny Snapdragon

Nya Snapdragon 8s Gen 3 lägger sig strax under flaggskeppen, men med en och annan ny funktion.

Qualcomm har presenterat en ny systemkrets i form av Snapdragon 8s Gen 3. Den bygger på 4nm-teknik med en 1+4+3-konfiguration men en primär ARM Cortex X4-kärna på 3,0 GHz, fyra prestandakärnor (2,8 GHz) och tre effektivitetskärnor (2,0 GHz). Det är en konfiguration som skiljer sig från den tidigare Snapdragon 8 Gen 3 som använder en 1+5+2-konfiguration. 

Qualcomm beskriver själva Snapdragon 8s Gen 3 som en modell med utvalda flaggskeppsfunktioner, vilket inte minst omfattar generativ AI på enheten med en språkmodell på upp till 10 miljarder parametrar. Den har även segmentering för upp till tolv lager (ansikten, hår, kläder, himmel med mera) i bilder.

Processorn har även hårdvarustöd för raytracinggrafik, FastConnect 7800 och stöd för LPDDR5X-minne. Andra viktiga funktioner inkluderar AV1-avkodning, Bluetooth 5.4, aptX/aptX Lossless/aptX Adaptive, stöd för 144 Hz-skärmar vid QHD+, Quick Charge 5-funktioner, Snapdragon Seamless-integrering och Wi-Fi 7. 

Honor, iQOO, Realme, Redmi och Xiaomi kommer att släppa enheter med Snapdragon 8s Gen 3, och de första enheterna ska komma att utannonseras redan nu i mars.