Annons

Ta reda på om någon förföljer dig

Så hittar du okända spårningstaggar med din Android-mobil

Nu har det blivit möjligt att upptäcka om någon använder en spårningsbricka för att hålla koll på dig.

Publicerad Uppdaterad

Spårningsbrickor, även kallade taggar och trackers, som exempelvis Apples Airtags och Samsungs Galaxy Smarttag, har blivit populära hjälpmedel för att hålla koll på var plånboken och nyckelknippan är. De har tyvärr också blivit ett verktyg för att förfölja andra människor genom att smyga ner en tracker i handväskan eller i bilen.

För en tid sedan gick Google ut med att Android skulle få en inbyggd funktion för att varna för trackers som under en tid finns i närheten av en persons mobil utan att vara registrerad av den personen, vilket med andra ord kan handla om att personen förföljs på avstånd. Nu har man börjat rulla ut uppdateringen som kommer att fungera på alla enheter med Android 6 eller nyare.

Så använder du funktionen

För att ta reda på om du har fått uppdateringen, gå in i mobilens inställningar och tryck på kategorin Säkerhet och nödlarm. Där trycker du på Spårningsvarning. Där finns möjligheten att stänga av och aktivera funktionen, samt en knapp för att göra en manuell genomsökning av omgivningen. Där kan du även få instruktioner hur du stänger av okända trackers.