Målar Android 12 i Samsungfärger

Samsung visar detaljer i sitt Android 12 – One UI 4

Inom kort kommer Samsung, efter en tids betatestande att släppa Android 12 till sina telefoner. Nu visar de några detaljer i systemet.

Publicerad Uppdaterad

Först och främst innebär One UI 4, baserat på Android 12, att Samsunganävndare får ta det av det nya designspråket som Google introducerar med Material You. Det gör att hela systemet färgkodas på ett sätt som du som användare kan anpassa till dina önskemål. Utseendet kan på det här sättet bli unikt för varje användare.

För widgets har Samsung arbetat med utseende framförallt och gjort widgets, oavsett om de kommer från Samsung själva, eller från andra appar, så de följer samma designregler. Hörnen är till exempel rundade och du kan välja vilka widgets du vill ha på startskärmen i en speciell widgetlista. Dessutom uppger Samsung att alla ikoner nu fått märkt tema om du väljer det så att de blir mörkare och mer vilsamma att titta på i just det mörka läget.

Filmer som visas i ett flytande fönster med bild-i-bild kan du nu fritt ändra storlek på och du ska även kunna ändra var ljud spelas upp från en widget på startskärmen eller direkt från låsskärmen. One UI 4 uppdaterar även vibrationsfeedback, animationer och ljud, så det handlar inte bara om det rent visuella. Generellt kan man dock säga att One UI 4 är en rätt blygsam uppdatering som du som användare inte nödvändigtvis kommer märka särskilt mycket av. 

Samsung drar så klart även nytta av de nyheter som Google introducerar generellt i Android 12, som att appar måste meddela dig när de har tillgång till kamera eller mikrofon. Det ser du uppe i hörnet med en grön indikation. Position kan du välja att dela med appar antingen exakt eller genom att istället bara tillåta appen i fråga att se din ungefärliga position.

Samtidigt som Samsung släpper One UI 4 för mobiler introducerar de även One UI Book 4, för Windows vilket gör att Samsungs datorer sett till gränssnittet ska bli mer lika telefonerna, även om de kör olika operativsystem. 

Samsungs betatest av One UI 4 och Android 12 har varit tillgängligt för användare i Kina, Sydkorea, Tyskland, Polen, Indien, USA och Storbritannien och då bara på ett fåtal enheter. Den skarpa versionen tros släppas i december,men Samsung har inte bekräftat något datum.