Alternativ till GSM

Sigfox IOT-nätverk skarpt i 10 brittiska städer

Sigfox, konkurrent eller komplement till GSM-nätverk, är tidiga med utrullningen.

Det franska uppstartbolaget Sigfox nätverk, som är helt dedikerat till uppkopplade saker, så kallade Internet of Things, IOT, har nu lanserats skarpt i tio städer i Storbritannien, hela fem månader tidigare än planerat. Det skriver Fiercewireless och hänvisar till ett pressmeddelande från Sigfox samarbetsparter Arqiva.

Sigfox brittiska nätverk använder sig av frekvenser i 868 Mhz-bandet, ett band som man kan använda utan tillstånd från telekomregleringsmyndigheterna. 
– Nätverket kommer att göra det enkelt och prisvärt att koppla upp miljoner av saker, och därmed hjälpa städer och företag med att förbättra tjänster, minska kostnader och skydda egendom och personer, skriver Arqiva.

Sigfox har rullat ut IOT-nätverk i Frankrike, Nederländerna och Spanien, där det använder sig av frekvenser i såväl 915 Mhz- som 868 Mhz-banden. Företagets plan är att, istället för att rakt av konkurrera med mobila operatörer, komplettera deras IOT-nätverk och erbjuda ett energisnålt och prisvärt komplement, säger Sigfox vd Ludovic Le Moan i en tidigare intervju med Light Reading.

Vidare anser han att GSM-nätverk är mindre effektiva än Sigfox alternativ när det gäller IOT, främst för att de kräver för mycket energi i förhållande till den lilla mängden data som varje enskild IOT-enhet skickar.

Sigfox affärsmodell går ut på att företag betalar en avgift för att koppla upp saker. På kundlistan finns bland annat Securitas Direct i Frankrike.

Du kan läsa mer om Sigfox här