https://www.mobil.se/nyheter/smygtitt-p-sonys-mobilkamera-koncept
564903
Nyheter
Mobile World Congress 2018

Smygtitt på Sonys mobilkamera-koncept

● BILDSPEL
Mörkerprestande i klass med en professionell systemkamera är vad Sony demonstrerar när vi i ett avskiljt rum på mässan får titta närmare på nästa generations mobilkamera.

Den stora fördelen som kamerakonceptet levererar är extremt mycket bättre prestanda i mörker än vad vi är vana vid med mobilkameror eller för den skull med professionella kameror.

Först om nyheterna i Xperia XZ2:s kamera

Innan jag får titta närmare på kameran kollar jag in demonstrationer av den nu lanserade Xperia XZ2 och hur den som första mobiltelefon kan filma i 4K HDR. Jag får se en film inspelad med just den kameran och får jämföra med samma film inspelad med Xperia XZ. Skillnaden är onekligen slående. Det som visas är ett nöjesfält kvällstid med stora kontraster i form av mörk himmel och många ljuskällor från karuseller pariserhjul och annat.

Ingenjörerna som visar exempelfilmerna är noga med att påpeka att HDR inte ger ljusare bilder utan återför färginformation som går förlorad när man filmar med sdr. Den film vi får med 4K HDR är alltså mer trogen verkligheten.

Det intrycket får jag mycket riktigt även när kameran i XZ2 i exempelfilmen riktats ut genom ett fönster. Himlen som är kritvit i jämförelsefilmen syns med tydlig blå färg och vita moln i HDR-filmen samtidigt som så väl detaljer och färgomfång i både ljus och mörka partier är betydligt bättre.

Konceptkameran ger video och stillbild i mörker

Givetvis är skillnaden stor även när jag får jämföra konceptkamerans bilder med vad som går att ta med dagens telefoner. Dubbelkamera tillsammans med Sonys Fusion-ISP bildprocessor ger möjlighet att ta bilder till ISO 51200 och filmer i ISO 12800. Vi får uppleva detta genom att vi först kikar in i en nästan helt mörk låda där man bara knappt kan skymta en bakelse och lite andra saker.

En bild tagen in i lådan från dagens mobilkamera jämförs sedan med bilden från konceptkameran när den används i en prototypmobil och skillnaden är väldigt stor. Här släpps betydligt mera ljus in i kameran vilket gör bilden väldigt mycket bättre vad gäller färger, detaljer och minskat brus.

Ingenjörerna säger inget om när en kamera som denna kan hitta in i produkter för lansering, men när en av journalisterna på plats trycker på en knapp i kameraappen kastar sig Sony-personalen över enheten och ropar ”no no no!” Det är som sagt ett koncept och det dröjer säkerligen ett par år innan konceptet kan närma sig något som tar plats i våra mobiltelefoner. Xperia XZ2 med videoinspelning i 4K HDR finns dock redan idag.