https://www.mobil.se/nyheter/sony-xperia-1-och-10-mark-ii-lanserade
568304
Nyheter
Uppdaterad toppmodell och mellanpris

Sony Xperia 1 och 10 Mark II lanserade

● BILDSPEL
När Sony uppdaterar sin toppmodell till Xperia 1 Mark II ligger mycket av fokus på kameran, medan mellanprismodellen Xperia 10 Mark II har blivit bättre på det mesta.

Sonys två nya modeller, en toppmodell och en i mellanpris (men några svenska priser har vi inte ännu på den dyrare) behåller den form man etablerade förra året med Xperia 1 och Xperia 5, och som företaget hävdar varit en större framgång än väntat. Det innebär en skärm i det ovanligt avlånga 21:9-formatet och därtill med en panel för kamera och sensorer ovanför skärmen. Varken sensorpanel eller kamerahål i skärmen alltså.

Xperia 1 Mark II

Specarna har uppdaterats överlag för toppmodellen Xperia 1 Mark II, men de främsta nyheterna finns när vi tittar närmare på kamerorna. Förra året slogs Sony Mobile ihop med Sony Electronics som gör företagets kameror och headset, och känslan är att det nu är kamerafolket som börjar sätta sin prägel på Sonys mobiler. Det märks redan på namnet Mark II, som är taget från kamerorna i Alpha-serien (men också används på en del headset).

Kamerorna på baksidan av Xperia 1 Mark II är tre till antalet (fyra om man räknar time of flightsensorn som används till djupmätning och autofokus), och alla tre har upplösningen 12 megapixel. Sony har inte valt att ge sig in i megapixelracet (även om de säljer sensorer till andra tillverkare med högre upplösning) utan i stället satsat på snabbare bildbehandling som möjliggörs med lite färre pixlar. Kamerorna klarar därför att uppdatera autofokusen 60 gånger per sekund, och du kan ta serietagning med upp till 20 bilder per sekund med justerad autofokus för varje bild.

Som de kameramänniskor de är använder Sony inte så vulgära termer som vidvinkellins eller 2x optisk zoom, utan talar hellre om brännvidderna 16 mm, 24 mm och 70 mm, vilket betyder just vidvinkel, normal och teleobjektiv. Huvudkameran har en helt ny sensor, Exmor RS for Mobile, som är 1/1,7 tum stor, och ska vara 50 procent mer ljuskänslig än kameran i föregående Xperia 1.

Man har också lagt till en helt ny Proffs-kameraapp, som kompletterar den vanliga kameraappen. Denna har samma användargränssnitt som i Sonys Alfa-kameror, och kommer att vara bekant även för andra som använder systemkameror. Här kommer man förstås ha full kontroll över kamerans inställningar, men här finns även en funktion för ögon-autofokus, som ser till att hålla fokus på ögonen på människor och djur även när de rör sig snabbt.

Till kameralinsen har man tagit hjälp av Carl Zeiss, och man har en så kallad T Star-beläggning som minimerar ljusreflexer i bilden.

Snabbare skärm

Man har inte hakat på trenden med snabbare uppdateringsfrekvens på skärmen, det kanske inte heller går hand i hand med den 4K-upplösning man är ensamma om att erbjuda i mobilen. Däremot ska skärmen ändå ha blivit snabbare, genom bättre respons på färgförändringar och snabbare touchavkänning.

Även här har man nya proffsfunktioner, där du kan ställa in olika färgprofiler och välja vilken app som ska använda vilken. Du kan även justera vitbalansen genom att välja en vitpunkt på skärmen.

3,5 mm-uttaget är tillbaka på Xperia 1 Mark II, enligt Sony för att användarna saknade det och frågade efter det. Man har dessutom passat på att förbättra ljudkvalitén om man lyssnar på musik via 3,5 mm-jacket. Som tidigare version har telefonen stereohögtalare, men bägge är nu framåtriktade, i stället för en sidoriktad i botten som i förra årets Xperia 1.

Xperia 1 Mark II har fått ett förbättrat spelläge, där man förutom att rensa cachen för prestanda och välja vilka appar som får störa, kan spela in skärm med sig själv infälld i överkant. Pausar man inspelningen pausar även spelet.

Chipsetet i telefonen är Snapdragon 865 med 5g (ingen 4g-variant kommer att finnas), och den säljs med 8 GB arbetsminne och 256 GB lagring. Batteriets kapacitet har också utökats till 4000 mAh, och trådlös laddning är tillbaka, men trots det är Xperia 1 Mark II några tiondelar tunnare än föregångaren.

Xperia 1 Mark II ska börja säljas i juni, och vi har ännu inga uppgifter om pris.

Xperia 10 Mark II

Den nya versionen av mellanprismodellen Xperia 10 bjuder på förbättringar på i stort sett samtliga områden. Den har fått baksida i glas (man kan i och för sig diskutera om det är en förbättring, men det är i alla fall lyxigare), prestanda har höjts rejält med chipsetet Snapdragon 665, 4 GB RAM och 128 GB lagring kommer också att märkas. Telefonen är telefonen dessutom vattentät enligt IP68, och har fått Oled-skärm, och batteriet har utökats till 3600 mAh. 

Kamerorna är i princip de som satt i förra årets toppmodell Xperia 1, även om Sony säger att man förbättrat färgåtergivning och kontrast. Det betyder en vidvinkellins, en zoomlins och en normallins. Telefonen är någon millimeter bredare än förra årets modell, men i gengäld tunnare. Precis som föregående modell och Xperia 1 Mark II är skärmen i 21:9-format och storleken är 6 tum.

Xperia 10 Mark II börjar säljas i slutet av april till ett rekommenderat pris på 3800 kr.

Andra nyheter

Utöver dessa modeller släppte Sony den billigare Xperia L4, som även den fått 21:9-skärm men kostar 2200 kronor, och som vi skrivit om tidigare här. Sony visade även upp en specialutgåva av Xperia 1, kallad Xperia Pro, som inte är aktuell för Sverige. Denna mobil är försedd med 5G på millimetervåglängd, vilket innebär extremt höga frekvenser på 24 - 100 GHz. På dessa frekvenser blir räckvidden kort och telefonen måste ha en särskild plastbaksida med 14 inbyggda antenner. I gengäld är datahastigheterna extrema, och Sony tänker sig att den kommer att användas i proffstillämpningar, till exempel teveteam som vill direktsända högupplöst video.