https://www.mobil.se/nyheter/stor-och-liten-iphone-xs-fran-apple
565879
Nyheter
Dyrare än någonsin förr

Stor och liten Iphone Xs från Apple

● BILDSPEL
Iphone Xs och Xs Max är de två nya uppföljarna till Iphone X

Som väntat är Iphone X nu det nya normala från Apple, och Apples två nya huvudmodeller är Iphone Xs och Xs Max. De skiljer sig åt i storleken, där den mindre har en 5,8-tumsskärm med samma storlek och upplösning som på Iphone X, medan den större modellen har en 6,5-tumsskärm med lite högre upplösning. Skärmens glas ska vara reptåligare än tidigare.

Motor i bägge är det nya A12 Bionic-chipsetet, tillverkad i en 7 nanometersprocess. Det har 6 processorkärnor där de två högpresterande kärnorna är 15 procent snabbare än på Iphone X och de fyra strömsnåla 50 procent snålare. Grafikprestandan är förstås också kraftigt förbättrad med 50 procent, men framför allt är det den neurala processorn Apple pratar om. Den har fått 6 kärnor mot 2 i förra generationen, och klarar nu nästan 10 gånger fler beräkningar per sekund.

Apple lägger mycket tid på att tala om just prestanda och vad det innebär för upplevelsen i spel och augmented reality, vilket talar för att inte mycket annat egentligen är nytt i telefonen. Skärmen har samma stora sensorpanel och förlitar sig på FaceID för upplösning, med något högre hastighet.

Även när det gäller kameran handlar det mesta egentligen om chipsetets prestanda. Visserligen har de två linserna på 12 megapixel, en vidvinkel och en tele, nya sensorer och fotolampan har förbättrats, men framför allt handlar det om hur de neurala processorerna kan utföra 1000 miljarder operationer på varje bild, för att slå ihop flera samtidiga bilder med olika exponering. Det här ska du förstås som användare inte märka av annat än att bilderna blir bättre. En funktion som märks är dock att du om du tar bilder i porträttläge kommer att justera bakgrundsoskärpan steglöst, efter att bilden är tagen.

Apple lovar även bättre batteritid jämfört med Iphone X. Iphone Xs ska enligt Apples sätt att mäta klara sig 30 minuter längre på en laddning och Iphone Xs Max 90 minuter längre än Iphone X. Vattentåligheten har ökats till 2 meters djup i 30 minuter, och man säger sig ha testat tåligheten i en rad vätskor såsom saltvatten och öl.

Apple var fram tills i dag den enda tillverkare som inte gått över till dubbla simkortsplatser som standard i mobilen. Nu annammar även Apple dubbla sim, men inte att krångla till det. Endast den kinesiska versionen har två simkortplatser. den som säljs här har en fysisk kortplats och stöd för esim som andrakort, vilket naturligtvis är upp till de svenska operatörerna att stödja, vilket vi får se om det händer.

Iphone Xs blir inte gratis. Bägge mofellerna kommer med 64, 256 eller 512 Gb lagring, och svenskt pris för Xs med 64 GB är 12795 kr medan Xs Max med 64 GB kostar 13995 kronor, vilket delvis beror på den dåliga svenska växelkursen då dollarpriset för Iphone Xs är detsamma som för Iphone X när den lanserades. Är du sugen på att lägga 18395 kronor på en ny Iphone går det också bra om du väljer en Iphone Xs Max med 512 GB minne. Bägge kan förbeställas från den 15 september, och börjar levereras den 21 september i Sverige. Färgerna är rymdgrå, silver och guld.

Apple lanserade även den billigare Iphone Xr, mittemellan de två i storlek, med LCD-skärm och aluminiumbaksida, som vi täcker i en separat nyhet.