Chatt med redaktionen

Svar på dina frågor om Android

Mobilredaktionen svarade på frågor om kommande uppdateringar, problemlösning och vad vi hoppas mest på under 2016. Här kan du läsa alla frågor och svar från chatten i efterhand.

Publicerad Uppdaterad

Kommande favoriter
Gustaf: Har ni på Mobil.se någon/några personliga favoriter som ni anser vi andra bör ha ett extra öga på 2016?
Erik Mörner: Tittar man på vilka som förnyat sig mest och överraskat positivt under 2015 och vilka som inte gjort det är mina förväntningar nog högst ställda på LG och uppstickare/nya tillverkare som Gigaset och en hel rad tillverkare främst från Kina som verkar ha mycket spännande på gång.
Daniel: Håller med Erik, men hoppas även att vi kan få se lite fysiska konsumentprylar med modulär design och/eller telefoner med böjbara skärmar. Det känns som de två mest troliga teknikerna för att på allvar skaka liv i en annars ganska stagnerad marknad. Samtidigt ligger nog mycket av nyheterna i tillbehör nu, som VR och kroppsnära sensorer. Det känns lite som att 2016 kan vara året när många av de här teknikerna vi pratat om länge faktiskt ser dagens ljus, även om det kommer dröja till 2017 innan de börjar slå bredare.

Väntar på 6.0 till Sony
Ali: hej jag skulle vilja undra när jag får min Android 6.0 updatering till Sony Xperia Z5
Elias Nordling: När vi frågade Rikard Skogberg på Sony på Mobilgalan hade han inget nytt att rapportera angående Marshmallow-uppdateringen. Vi får vänta och se lite till.

Väntar på 6.0 till Samsung
Per: När tror ni s6 får android m?
Erik Mörner: Jag vet inget officiellt datum, men ryktena pekar på någon gång i februari/mars i år. I Storbritannien och Korea har Samsung redan dragit igång ett betaprogram där användare kan testat Android 6.0 i sin S6, men inte i Sverige.

Väntar på 6.0 till Edge
Phonegeek: När får samsung edge plus nya uppdateringen?
Erik Mörner: Ryktena pekar någonstans kring februari-mars.

Behöver mer än en simkortplats
Kristoffer: Är på jakt efter en ny telefon och behöver en med dual sim. Är oneplus two det bästa som går att få tag i just nu? Eller har ni något annat tips?
Erik Mörner: Läs den här artikeln. Samsung, Sony, HTC och LG gör dubbelsimversioner av sina telefoner, men säljer dem tyvärr inte på svenska marknaden. Kan du köpa utomlands (se till då att du får en som inte är operatörslåst och som stödjer våra svenska mobilnätsfrekvenser) går de dock att få tag på. Kolla till exempel Hong Kong eller Polen. Annars kan Huawei eller deras systervarumärke Honor erbjuda modeller som säljs i Sverige med dubbla simkortplatser.

Väntar också på Samsung
Anton: När kommer android 6 till samsung galaxy s6 edge plus?
Erik Mörner: Jag gissar att det kommer ut sent i februari eller under mars månad.

Snabbare uppdateringar
Henrik: Windows har systemkrav på datorerna och låter användarna uppgradera datorerna själva med nya Windowsversioner. Varför kan inte Android funka likadant, så att vi får nya Androidversioner i rimlig tid? Den nuvarande lösningen, där tillverkare och operatörer kraftigt försenar nya uppdateringar, känns inte hållbar.
Daniel: Det handlar mest om avvägning mellan hård kontroll och därmed färre tillverkare som vill gå med på de kraven och en öppenhet för "alla" att använda något. Googles tanke med Android har från start varit att det ska vara gratis och tillgängligt på en så bred flora hårdvara som möjligt samtidigt som det ska vara enkelt att modifiera efter eget behag. Det krockar med de rätt tighta regler som skulle behövas för att alla enheter skulle kunna uppdateras samtidigt.

Hjälp med wifi i Z3 compact
LeifM: Hej! Jag har en Z3compact med Android 5.1.1. Hur kan jag ge mina sparare Wi-Fi ett Alias-namn i stället i stället för de faktiska, krångliga namnen som är synliga i WiFi listan?
Daniel: I inställningarna för hotspot trycker du helt enkelt på namnet. Då får du upp en ruta där du anger både namnet på wifi-nätet och lösenordet.

Vägrade ge oss Note
Stefan Schönning: Varför tror ni att Samsung valde att inte släppa note 5 i Europa. Note serien är väl en storsäljare överallt.
Daniel: Frågan är om det faktiskt var det, eller om de som köpte den mer var högljudda? Alternativt kan de ha plockat in data för att se hur mycket pennan och dess applicering faktiskt använde och helt enkelt sett att folk i praktiken köpte Note för den stora skärmen och inte använde pennan i samma utsträckning.

Hellre tjockt och bra
Stefan Schönning: Att design ska få gå före funktion. Detta vansinne med tunnare och tunnare mobiler. Tar gärna en tjockare och tyngre mobil med minst 10 000 mAh som räcker i dagar.
Erik Mörner: Ja, jag kan inte mer än hålla med dig. Både kamera och bra batteri är funktioner som begränsas av att telefonerna måste bli tunnare och tunnare.

Otålig eller orättvist
Oskar: Varför tar det så långt tid för både uppdateringar av googles appar och hela android för att komma till mig?
Elias Nordling: Menar du till din mobilmodell, eller får du uppdateringarna efter alla andra?

Svårt få rena Android till Galaxy
Oddvar Mikalsen: Er det mulig å installere ren Android på f eks  en vanlig Samsung S3
Daniel: Det är en del pyssel, men det går. Här är ett exempel med Android 5.0: http://www.ibtimes.co.uk/how-install-android-5-0-lollipop-samsung-galaxy...

Fördelar ned Nexus
Nisse: Finns det något mer än avsaknaden av bloatware och att få uppdateringar först som gör Nexus till det bättre Android systemet? 
Erik Mörner: Nej egentligen inte och nu blir det ju allt vanligare att tillverkare fattar att vi vill ha uppdateringar snabbt och jobbar för att tillmötesgå det. Sen finns det ju egenskaper respektive Nexus-enhet är extra bra på, Nexus 6P har tillexempel riktigt bra kamera något som tidigare Nexus-enheter saknat.

Ultra utan Marshmallow
bjørn: hei .vil sony xepria z ultra få nye android 6 løpet av året siden den er like bra som de nyere z serien 
Elias Nordling: Det ser inte ut som att Xperia Z Ultra får Android M.

Inte tillräckligt populära
Stefan Schönning: Samsung galaxy S6 active verkar inte heller dyka upp i Sverige! Varför håller Samsung på så här!  Inte bra reklam direkt för Samsung att hoppa över norden eller hela Europa. 
Daniel: Gissningsvis har de tittat på tidigare års försäljning av olika modeller och sett att det helt enkelt inte är riktigt värt det. Finns mig veterligen inga siffror på det hela, men antagligen var det samma sak som hände med Note-serien också.

Väntar och se på Sonys koncept
Hassan: hej, har ni någon info angående när Sony släpper sin nya konceptgränssnitt (Android M)officiellt till tex z3
Elias Nordling: När vi frågade Rikard Skogberg på Sony på Mobilgalan hade han inget nytt att rapportera angående concept-gränssnittet. Vi får vänta och se lite till.

Ökända Samsung
Johan: Hej! Varför tar det så lång tid att få Android 6.0 till Note 4? Vet ni när den väntas komma? 
Daniel: Samsung är ökända för att dröja länge med uppdateringar (om de ens kommer alls). Baserat på hur lång tid det tog innan Note 3 fick Android 5 skulle jag nästan gissa på att Android 6 inte kommer till Note 4 förrän i sommar som bäst.

Nya Android snart till LG G3
Tord: Vet ni vilket datum marshmallows till lg g3 kommer?
Elias Nordling: Enligt vissa uppgifter har Marshmallow-uppdateringen börjat dyka upp till vissa varianter av G3 i Polen och USA. Förhoppningsvis betyder det att den är nära förestående.

Oklart om Sonys uppdatering
Torsten: När kommer uppdatering av Android till Sony Xperia Z5 Compact
Elias Nordling: När vi frågade Rikard Skogberg på Sony på Mobilgalan hade han inget nytt att rapportera angående Marshmallow-uppdateringen. Vi får vänta och se lite till.

Inget besked från Sony
Daniel: När kommer den planerade android 6.0 till sony z5 familjen?
Elias Nordling: När vi frågade Rikard Skogberg på Sony på Mobilgalan hade han inget nytt att rapportera angående Marshmallow-uppdateringen. Vi får vänta och se lite till.

Nyheterna i Android 6.0
bjørn: hva er forskjelll med android 6 og android 5.1
Elias Nordling: Android 6.0 har ett system där appar frågar efter behörighet till funktioner när de behövs, och du behöver inte tacka ja till allt, i stället för "take or leace it" när du installerar. Systemet har också strömsparfunktionen Doze som gör att telefonen drar betydligt mindre i standbyläge. Det är de viktigaste skillnaderna.

Nyfikna appar
Maria: Varför kräver nästan alla appar tillgång till både kamera, plats, bilder, ljud, telefonbok, sms, osv? Exakt varför och vad gör dom med informationen från telefonen? Som varför en nyhetsapp (ex. DN) ska ha tillgång till identitet, plats och mina foton!?
Erik Mörner: Plats kan jag tänka mig att DN vill ha för att kunna ge dig nyheter från ditt närområde, men i övrigt känns det ju onödigt. I Android 6.0 kan du själv styra vad respektive app ska få tillgång till för information.

Snabbare med 6.0
Mikael: Hej uppdaterade min m9 till MM. Benchmark testerna är galet mycket bättre än innan. Är de så för alla telefoner med liknande hårdvara eller är de bara HTC som lyckats så bra?
Elias Nordling: Vi har faktiskt inte jämfört någon mobilmodell före och efter Android 6.0, men generellt verkar de enheter med Android 6.0 vi har testat prestera bättre än enheter med samma chipset och Android 5.1.

Z5 ska få 6.0
Stefan.s: kommer det att släppas nån nyare androidversion till sony xperia Z5?
Elias Nordling: Ja, Android 6.0 är på gång.

Moto har fått Android 6.0
Ali: Hej! Kommer android marshmallow till Motorola moto g(2015)?
Elias Nordling: Den ska redan finnas ute, och har du inte fått den än kommer den nog inom kort.

Uppdatera Android som Ios
Micke: Hur långt i framtiden är det innan uppdateringar av android sker samtidigt till alla lurar, likt ios? Är ganska drygt att behöva vänta, om det ens kommer någon uppdatering
Daniel: För det måste nog Google ändra Android i grunden (vilket å andra sidan Oracles stämningar för användande av öppen Javakod skulle kunna leda till), men det skulle antagligen innebära samma slags hopp som det var för Windows mellan Windows Mobile och Windows Phone, en risk Google antagligen inte vill ta.

Xperia M5 inom kort
bjørn: tid kommer nye sony xepria m5 ut og vil den få android 6 med en gang når den kommer ut i norden
Daniel: Sony hälsar följande "Inte lanserad i Europa riktigt än.. Utom finland och baltikum. Men kommer ev snart. Mer info i nästa vecka!