Svårare för bedragare

Telia först ut att blockera falska mobilnummer

Ny teknik ska blockera miljoner utlandssamtal med falska nummer varje månad.

Telia meddelar att man är den första operatören i Sverige att använda teknik för att blockera förfalskade mobilnummer från utlandet. Metoden kallas spoofing och går ut på att bedragaren döljer sitt riktiga utländska nummer genom att låtsas använda ett svenskt nummer, ofta tillhörande stora företag eller myndigheter, som presenteras för mottagaren.

Blockeringen omfattar initialt Telias mobilnummer, men ska på sikt tack vare det nya samarbetet via PTS och polisen, även komma att omfatta andra operatörers nummer. Enligt Telia tar deras nät emot cirka 15 miljoner samtal från utlandet varje månad, vilket inkluderar cirka 3 miljoner som låtsas ha svenska fasta nummer och som från och med nu kommer att blockeras.

Tekniken går ut på att anonymt kontrollera om det inringande numret redan befinner sig i Sverige, och om det identifieras en dubblett av numret i Telias nät blockeras det falska internationella samtalet.

I ett pressmeddelande säger Simon Binder, säkerhetsexpert på Telia Cygate, att ”Vår anti-spoofing-lösning är redan införd i Finland och har hittills visat väldigt goda resultat. Därför har vi stora förhoppningar på att snart kunna se liknande resultat även här i Sverige, särskilt när vi etablerat den mobila lösningen tillsammans med övriga i branschen. Men redan nu beräknas vi stoppa miljontals bluffsamtal som döljer sitt riktiga mobilnummer.”

Tekniken började användas den 5 december.