https://www.mobil.se/nyheter/telia-vart-5g-nat-i-stockholm-har-varit-igang-i-flera-veckor
568669
Nyheter
falskt
Officiell invigningscermoni imorgon måndag

Telia: "Vårt 5G-nät i Stockholm har varit igång i flera veckor"

Efter Tele2 och Tres meddelanden om lansering meddelar nu Telia att deras nät varit igång i Stockholm "i flera veckor".

Telia uppger att de i dagsläget har ett 15-tal aktiva 5G-master i centrala Stockholm och att utbyggnaden sker parallellt i 12 ytterligare städer, bland dessa Malmö och Göteborg. Lagom till midsommar cirka 75 master stå klara i Stockholm.

h

Telia nämner inget exakt datum när man kommer att släppa in kunder i det nya 5G-nätet eller vilka telefonmodeller som kommer att stödjas från start. De har dock sedan tidigare gått ut med att de som köper en telefon i Samsung Galaxy S20-serien, med stöd för 5G ska få 5G på köpet så snart det lanseras.

Telia har planerat en officiell invigning av sitt 5G-nät imorgon måndag den 25 maj i centrala Stockholm då bland annat infrastrukturminister Anders Ygeman ska närvara. Telia kallar i inbjudan sitt 5G-nät för det "första stora publika 5G-nätet i Stockholm". Till midsommar ska de då aktiverade masterna innebära att man har 5G-täckning i större delen av centrala Stockholm. Telia säger ingenting om vilka feekvenser man använder och utlovar heller inga specificerade topphastigheter. Lanseringen i andra städer än Stockholm kommer enligt Telia ske senare i år.

Kunder hos Telia som har en 5G-telefon, något av abonnemangen Telia Mobil för privatkunder eller Telia Jobbmobil för företagsanvändare och som tecknat sitt abonnemang efter den 1 april i år kan använda 5G-nätet när det kommer igång. Äldre abonnemang kan enligt Telia uppgraderas. I sitt pressmeddelande nämner Telia särskilt Samsung Galaxy S20-serien men att de telefonerna måste få en mjukvaruuppdatering för att 5G ska fungera, en uppdatering som enligt Telia kommer under sommaren.

Ämnen