Ingen fingeravtryckssensor alls

Uppgifter: Apple slopar Touch ID på Iphone 8

Touch ID? Inte på Iphone 8, säger ryktet.

Enligt källor till Wall Street Journal ska Apple valt att helt och hållet slopa Touch ID på sin kommande telefonmodell Iphone 8. I stället ska man förlita sig helt och hållet på ansiktsscanning som autentiseringsmetod.

Publicerad Uppdaterad

Det vore onekligen typiskt Apple att bibehålla ett etablerat handhavande, men att byta ut tekniken. Och sannolikt lär det bli just så när det gäller Iphone 8, förutsatt att de uppgifter som nu kommer från källor till finanspublikationen Wall Street Journal stämmer. Enligt dem ska Apple nämligen ha valt att slopa Touch ID helt och hållet på Iphone 8. I stället är det tänkt att användarna ska logga in med sina ansikten. Iphone 8 sägs komma rustad med förhållandevis avancerade 3D-sensorer som kan läsa av användarnas ansikten med enorm precision. En kvalificerad gissning är att man fortfarande kommer att aktivera inloggningen genom att trycka på den virtuella hemknappen, men att ansiktsidentifieringen då startar snarare än en avläsning av fingeravtrycket. På så vis loggar man in på sin telefon precis som förr, trots att det sker med en helt ny metod. 

Touch ID under glaset misslyckades

Enligt WSJ:s källor ska Apple ha stött på problem med att få Touch ID att fungera under skärmglaset. Det ska också vara därför som man till slut valde att slopa idén om Touch ID helt och hållet. Även andra mobiltillverkare har stött på patrull när man experimenterat med liknande lösningar, och även om Vivo lyckats bygga in en fingeravtrycksläsare under skärmen på en av sina enheter, så fungerar den inte klockrent. Tekniken är helt enkelt inte mogen ännu. 
Enligt samma källor ska Apple även ha stött på en del andra produktionsproblem med Iphone 8, vilket sägs riskera leda till en intial brist på telefonen. Det är oklart vilken typ av produktionsproblem det handlar om, men produktionen ska vara sinkad med ungefär en månad. Apple förväntas presentera Iphone 8 i samband med ett event i Kalifornien på tisdag. 

Källa