Frågor & svar efter IFA 2013

Våra svar om Samsungs och Sonys nyheter

Smarta klockor, vattentåliga lurar och uppdaterade surfplattor - hittills har teknikmässan IFA 2013 bjudit på en massa smaskiga nyheter. Här hittar du Mobilredaktionens svar på era frågor om de nya lanseringarna.

Publicerad Uppdaterad

Senaste nytt på batterifronten

kevlange: Hur ser det ut på batterifronten när det gäller tex smartphones? 

Elias Nordling: Batterikapaciteten fortsätter att öka, om än linjärt snarare än exponentiellt. Både Sony Xperia Z1 och Samsung Galaxy Note 3 har batterier på över 3000 mAh, vilket man tidigare bara hittade i surfplattor och en och annan sextumstelefon. 

Största IFA-överraskningen

Magnus: Hej. vilken lansering har varit den mest överraskande såhär långt 

Elias Nordling: Tja,lanseringarna har inte direkt präglats av överraskningar den här gången. Att Sony släppte en smart klocka som de bara nämnde med en mening var i och för sig lite oväntat. Och Galaxy Gear såg inte alls ut som i förhandsryktena.

Xperia Z1 i miniformat?

Christer: Finns det någon information om en Xperia Z1 "Mini"? Om inte, när tror ni att en sådan kommer i butik?

David Boda: Även om det är populärt för tillverkare att slätta "mini"-varianter just nu så finns det i dagsläget ingen information om en Z1-minivariant. Det är heller inte säkert att Sony kommer att göra en sådan, de har inte lanserat "mini"-modeller av större lurar tidigare. Mer troligt att det kommer en ny mindre mobil med annat namn framöver. 

Senaste Android till Note 2

Benny: Hej Några nyheter om Android 4.3 till Note 2?

Elias Nordling: I oktober verkar det som att den ska komma.

IR-lampa till Xperia Z1

Pjotr: Jag verkligen gillade Sonys nya Z1. Men vet ni om den har kvar egenskapen från förgångaren att kunna agera fjärrkontroll genom IR?

David Boda: Det verkar inte finnas en IR-lampa på Z1 så jag tror inte att den fungerar som fjärr på det sättet. Däremot kan den kanske göra det via wifi i kombination med en app, men det är ingenting som vi vet säkert i dagsläget. 

S4 ska uppdateras

emil12: när kommer galaxy s4 få uppdatering android 4.3?

Elias Nordling: I oktober ser det ut som.

Nyfiken på Note 3

Mario: Vet ni vad som kommer att ingå i paketet när man köper Galaxy Note3? Förrutom laddare, batteri, telefon och datakabel?

Kalle Wiklund. Utöver det du nämnde - nya S Pen. Förutom det vet jag faktiskt inte mer.

Svår fråga

rolle: behöver vi verkligen en pryl till som behöver laddas ?

Elias Nordling: Du tänker på smartklockorna? Ja det kan man fråga sig. I synnerhet när det rör sig om en pryl som egentligen inte gör något som telefonen inte redan gör. Hittills har smartklockorna i alla fall aldrig blivit någon större succé.

Uppdatering till Galaxy S3

Nicklas: Hejsan när den nya uppdateringen kmr till s3an och s4an, Vad exakt är det den uppdateringen kmr bjuda på egentligen?

Elias Nordling: Det blir en uppdatering till Android 4.3 i oktober enligt Samsung, och åtminstone Galaxy S4 ska då bland annat få stöd för klockan Galaxy Gear.

Note med åtta kärnor

Blacksite: När kommer Note 3 i Sverige och vilken model kommer att vara 4G LTE eller 3G octa core?

David Boda: Enligt Samsung kommer Galaxy Note 3 släppas 25 september i 149 länder. Telefonen kommer sedan att få ett globalt släpp i oktober. När den exakt släpps i Sverige är oklart. Det finns heller inga uppgifter på vilken version det blir, men ser man till historiken med Galaxy S4 så är det troligast att det är LTE-versionen med den fyrkärninga processorn. 

Tips på kameramobil för friluftaren

Helen: Vilken tycker ni är den absolut bästa kameramobilen för folk som gillar friluftsliv?

Elias Nordling: Det är en bra fråga! Om du vill ha en vattentät mobil med bra kamera känns ju den nya Xperia Z1 som ett självklart alternativ. Men ska man vara ute i fält vill man kanske också att telefonen ska vara stöttålig. De telefoner som är byggda för just det brukar inte ha så bra kamera så där skulle jag i stället titta på ett vattentätt skal, kanske någon av de telefonmodeller som Otterbox har skal till.

Använda Galaxy Gear med S3:an

Mats: Kommer Galaxy Gear fungera till Galaxy S3?

David Boda: Ja, framöver. Både S3 och Note 2 kommer att uppdateras så att de blir kompatibla med Gear men något exakt datum för när det kommer att ske vet vi inte. 

Framtidens tv

Niklas: Finns det tv med 8K upplösning?

Elias Nordling: Inte som jag känner till i alla fall, just nu är det 4K som gäller.

Inget nytt om One Max

Martin Johansson: Hej vet ni när HTC one max  kommer att visas upp? 

Elias Nordling: Inte på mässan vad det verkar i alla fall.

One Max på IFA?

Robin: Hej! hur länge håller IFA 2013 på? och vad tror ny om HTC One MX på IFA?

Elias Nordling: Mässan håller på till den 11 september, men ingen vill ju stå med en tom monter utan något att visa, så därför sker alla lanseringar första dagen eller tillochmed innan mässan. Därför tror jag inte det blir någon HTC One Max denna gång.

Senaste nytt om Kazam

Börje: Har ni någon ny info om Kazam ?

Daniel Hessel: Inte i dagsläget, men deras presentation bör inte vara långt borta.

S4 och Android 4.3

Hevar: När kommer Samsung S4 få Android 4,3 ?

Elias Nordling: I oktober

Nexus 5 på IFA

Erik: Tror ni Nexus 5 kommer presenteras under IFA?

Elias Nordling: Nej det tror jag inte

Ingen One Max på mässan

Tomas Berglund: Något nytt om One Max?

Elias Nordling: Nix

Kalle Wiklund, webbredaktör mobil.se: Då stänger vi fredagens chatt. Tack till alla som varit med och ställt frågor. Trevlig helg!

Källa