1
1
https://www.mobil.se/nyheter/xiaomi-utvecklar-mobil-med-heltackande-skarm
569887
Nyheter
falskt
Spännande patent

Xiaomi utvecklar mobil med heltäckande skärm

En patentansökan avslöjar att Xiaomi tittar på möjligheterna att göra en mobiltelefon med heltäckande skärm.

För två år sedan, 2019, lanserade Xiaomi en mobil där skärmen täckte nästan hela ytan förutom en smal, längsgående remsa där kameran satt. Den modellen kallades Mi Mix Alpha och började aldrig massproduceras. Nu har de ansökt om, och fått godkänt, ett patent där skärmen ska täcka i stort sett hela mobilen, både bak- och framsida. 

Det nya patentet visar en mobil med omslutande skärm och ett litet uttag för kamerorna högst upp i toppen. I botten av mobilen finns en högtalare, mikrofon, 3,5mm uttag och en usb-c-port. So alternativ har Xiaomi även patenterat en variant där kamerorna sitter i en pop up-modul och telefonen därmed sliper uttag i skärmen för kameror så skärmen verkligen kan bli heltäckande.

Då föregångaren Mi Mix Alpha inte gick till massproduktion är det kanske sannolikt att även detta handlar mest om ett koncept och inte om en telefon som är direkt ämnad för massproduktion. 

Det sägs att Xiaomi även utvecklar fler olika sorters vikbara, dels med skärmen på insidan, utsidan och även en vikbar i likhet med Samsung Galaxy Z Flip och Motorola Razr. När dessa lanseras återstår att se.