Organisera dig med mobilen

Tips: Få bättre ordning med larm i mobilen

Mobilen kan vara ett viktigt hjälpmedel att få struktur på tillvaron. Larm kan vara ett hjälpmedel.

De flesta använder nog telefonens alarm som väckarklocka. Jämfört med en vanlig väckarklocka har telefonen fördelen att du egentligen kan ställa in hur många larm som helst, och du kan välja när på dagen och vilka veckodagar de ska ske, och om de ska upprepas. Du kan dessutom oftast skriva in ett tillhörande meddelande så du vet vad larmet gäller.

Den stora fördelen med ett larm, jämfört med till exempel en kalenderpåminnelse är att det är svårare att strunta i. En avisering hörs en gång och är sedan tyst, ett alarm slutar inte förrän du har agerat på det, antingen genom att snooza eller stänga av det. När du gör det fattar du dessutom ett beslut just om du ska snooza alarmet eller stänga av det. Vet du med dig att du behöver en påminnelse till, snooza det.

Precis som för påminnelser i kalendern gäller det att sätta larmet i rimlig tid i förhållande till det du ska göra, det vill säga när det är dags att packa ihop för att ge dig av till din träning, inte när träningen börjar.

Alarm kan på detta sätt vara till hjälp med att bygga rutiner, men det är bra att vara lite sparsam med dem. Har man flera larm om dagen kan man dels börja glömma bort vilket som är vilket, dels sluta ta dem på allvar. Ett hjälpmedel du kan använda här är att sätta olika ljud på olika återkommande larm.

Ett annat möjligt problem med alarm är att de inte synkar mellan enheter. Det är förstås bra för det mesta, men om du använder till exempel din surfplatta för att organisera dig och du inte är vid den när alarmet går ligger den och ringer tills den ger upp, och kanske driver grannarna till vansinne.

Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Tipset publicerades ursprungligen här när vi gav plus-medlemmar tips till hur du organiserar tillvaron med mobilen.