Kosmetiskt och praktiskt

Tips: Koll på aviseringar på nytt sätt – så gör du i Samsung One UI 5

Som så många andra gånger har Samsung och Google förändrat hur aviseringar ser ut och fungerar.

Publicerad Uppdaterad

Aviseringar, aviseringar, aviseringar

Ingen ny Androidversion utan att man har skruvat på aviseringarna. Och av goda skäl. När allt fler appar konstant pockar på vår uppmärksamhet blir det till slut omöjligt att koncentrera sig. Aviseringar har gått från att vara en tillgång till ett problem, och utöver Googles egna ändringar har även One UI nyheter som hjälper dig att hålla dem i schack.

Den viktigaste nyheten är att du första gången du kör en app får frågan om du vill att den ska skicka aviseringar till dig. Du kan alltså redan här säga nej till appar du inte vill ska störa dig.

Om du vill ha aviseringar från en app, men de är för många eller för störande har det blivit lättare att komma åt aviseringsinställningarna. En knapp ligger i botten på raden med aviseringar. Du får också mer valmöjligheter för hur aviseringarna ska visas. Som tidigare kan du välja om en avisering ska låta och vibrera eller bara visas i överkanten, men du kan också välja om de ska synas på låsskärmen, ge ett appmärke eller skapa en popup när du får den. Om apputvecklaren angett olika kategorier för aviseringar kan du här också finjustera så att du får de aviseringar du tycker är viktiga men färre skräpaviseringar.


Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Tipset publicerades ursprungligen här i november när Samsung släppte One UI 5 baserat på Android 13.