Annons

Få ordning på tillvaron

Tips: Organisera dig med mobilens kalender

Alla mobiler har en förinstallerad kalender-app, och genom att synkronisera den, mot Google-kalendern, Apples Icloud-kalender eller Microsoft Outlook kan du dessutom komma åt samma kalender både på mobilen och på datorn.

Att den finns tillgänglig på flera enheter samtidigt är ofta ett stort plus, för det är ofta skönare att mata in data från en dator än en mobils skärmtangentbord.

I kalendern, oavsett om du har en Iphone eller en Samsung eller annan Androidmobil, kan du välja mellan olika översiktsvyer, där du kan se vad som händer idag, i veckan, hela månaden eller någon form av agendavy där de kommande händelserna listas utan att ritas in i en kalendervy.

Lägger du in dina kommande händelser får du förstås en visuell presentation av vad som är på gång, men det är två funktioner vi tänkte fokusera särskilt på, och det är påminnelser och upprepade händelser.

Påminnelser innebär att du sätter ett larm en stund innan händelsen äger rum. I en del kalender-appar är ett sådant larm förinställt när du skapar en händelser, i andra måste du gå in och göra det själv. Oavsett vilket gäller det att sätta ett lämpligt tidsintervall för att påminna dig. Du har ingen glädje av att ha ett larm om en läkartid tio minuter i förväg, då är det för sent. Om du å andra sidan sätter ett larm om ett jobbmöte en timme innan hinner du glömma det när det väl är dags för mötet. Det bästa är om larmet är en stund innan du måste agera på det, om det nu är att ta bussen eller koppla upp sig mot Zoom.

Även om vissa kalenderappar låter dig snooza en påminnelse är de rätt lätta att avfärda. Antingen genom att du sveper bort den eller helt enkelt inte hör signalen eller ser aviseringsmeddelandet. Om du vet med dig att du har lätt att glömma aviseringar kan du behöva någon av de mer påstridiga metoderna i den här artikeln för att passa dina tider.

Upprepade händelser innebär att du skriver in i kalendern att en händelse ska ske mer än en gång. Ofta kan du välja tidsintervall, till exempel varje dag, en gång i veckan, På den här dagen i månaden och så vidare. Du kan också välja hur länge det ska pågå, kanske för all framtid. 

På så sätt kan du i kalendern skapa rutiner för saker du gör regelbundet men ändå har lätt att glömma. Det här fungerar förstås bäst som påminnelser för saker du gör vid en viss tid på dagen, men är det något du brukar göra en gång i månaden är det kanske inte så noga på vilken tid du lägger in händelsen. Det viktiga är då att du får aviseringen om att det är dags att göra detta.

Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Tipset publicerades ursprungligen här när vi gav plus-medlemmar tips till hur du organiserar tillvaron med mobilen.