Annons

Apptips

Lita: Vegetariska veckomatsedlar för de regelbundna

Matsedels-appen Lita bjuder på lockande recept men saknar stöd för tillvarons flexibilitet.

Publicerad Uppdaterad

Hatar du att behöva tänka ut vad du ska laga till middag varje dag kan det definitivt vara en poäng att ta hjälp av receptsamlingar, eller till och med färdiga veckomenyer. Den svenska tjänsten Lita innehåller bägge.

I sitt gratisutförande har du ett antal veckomenyer tillgängliga. Vill du ha övriga menyer, eller kunna välja fritt ur de stora receptsamlingarna, måste du betala för premiumtjänsten, som kostar 50 kronor per månad eller 319 kronor per år.

Recepten ser smarriga ut med vackert fotade bilder och jag blir sugen på att pröva dem. Samtliga recept är vegetariska eller veganska.

Grundidén är att jag ska välja en färdig veckomatsedel och spara den i min kalender. Jag är därmed inte helt låst till denna meny. Om det är någon maträtt jag inte gillar på listan kan jag slumpa fram en ny, och när jag lagt in veckan kan jag manuellt lägga in andra maträtter, eller dagar då jag kanske helt enkelt inte äter hemma. Men det är rätt pilligt att redigera veckomatsedeln och känslan blir ändå att jag inte har särskilt mycket utrymme att vara flexibel. Jag har att välja mellan att följa matsedeln eller strunta i appen.

När du valt matsedel kan du även skapa en inköpslista för veckans mat. Men det här är lite väl primitivt för min smak. I princip handlar det bara om att exportera ingredienserna i veckans meny i en textfil. Visserligen sorterade, så att till exempel alla ägg hamnar tillsammans, (1 ägg, 2 ägg, 1 ägg, typ, du får summera dem själv), men det blir en lång lista och det finns inget enkelt sätt att välja bort de ingredienser man redan har.

Appen känns som en lovande ansats som skulle behöva lite mer flexibilitet i upplägget för att fungera med åtminstone min vardag.